Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2019 18:07
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

„Lidský věk“ psa prý nezjistíš tak, že ten skutečný vynásobíš sedmi. Vědci zjistili, jak ho vypočítat přesně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci zabývající se genetikou zvířat představují vzorec, který by měl skoro přesně reflektovat věk psa v lidských letech. Věk se ale může lišit na základě plemene.

Říká se, že pokud chceme vypočítat věk psa v „lidských letech“, měli bychom jeho skutečný věk vynásobit číslem 7. Vědci z Biorxiv zjistili, že vzorec není tak jednoduchý, zároveň z jejich výzkumu vyplývá, že výrazně záleží i na plemeni, informuje SME.

Nejdéle prý žijí čivavy, které se mohou dožít až 20 let, naopak bordeauxské dogy umírají v průměru po 5 až 8 letech. 

Vědci zabývající se genetikou zvířat zjistili, že podobně jako lidé, i psi procházejí milníky v souvislosti s věkem, jako například růst zubů, puberta nebo dospělost.

Doporučeno
Kato: Perník ti dá koule a pak se začnou projevovat jeho negativní stránky. Když se drogy stanou součástí rapu, vede to do pekel Kato: Perník ti dá koule a pak se začnou projevovat jeho negativní stránky. Když se drogy stanou součástí rapu, vede to do pekel 13. listopadu 2019 17:23

Nový vzorec pro výpočet psího věku se podařilo odborníkům sestavit na základě zkoumání DNA lidí i psů. Vědci zatím zveřejnili jen vzorec, který by měl co nejpřesněji určit věk labradorů. Výzkumu se zúčastnilo 104 psů tohoto plemene a 320 lidí, na základě čehož byl vyvozen vzorec – věk psa v lidských letech = 16*ln+31

Písmenka „ln“ ve vzorci jsou logaritmus, který si můžete snadno určit na stránce rapidtables.com. Stačí zadat věk psa, zmáčknout „calculate“ a výsledné číslo použít ve výše uvedeném vzorci.

Na základě zjištění můžeme určit, že čtyřletý labrador má věk přibližně 53 lidských let. Výzkumníci z Kalifornské univerzity v San Diegu tvrdí, že není možné generalizovat tento vzorec na všechna plemena, je však možné, že v dohledné době se jim podaří objevit klíč k univerzálnějšímu vzorci.  

Domů
Sdílet
Diskuse