Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2019 9:14
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Elon Musk představil Tesla Cybertruck s designem obrněného vozidla. Má tři motory a jezdí na elektřinu

TECH
Uložit Uložené

Cena začíná na 40 tisíci amerických dolarech.

Dlouho očekávané vozidlo s názvem Tesla Cybertruck bylo předmětem diskusí automobilových nadšenců již od roku 2012, kdy Elon Musk vůbec poprvé oznámil, že společnost pracuje na plně elektrickém pick-upu. Novinky jsme se dočkali po sedmi letech v plné kráse.

Jak informuje portál The Verge, Cybertruck byl představen včera v Los Angeles v osm večer místního času. Vozidlo bude dostupné ve třech různých verzích: RWD, AWD se dvěma motory a AWD se třemi motory.

Doporučeno
Tesla má mimořádně výkonný režim obrany proti biologickým zbraním. Sleduj, jak zvládne přejezd lesním požárům Tesla má mimořádně výkonný režim obrany proti biologickým zbraním. Sleduj, jak zvládne přejezd lesním požárům 14. října 2019 20:32

Varianta se zadním náhonem disponuje dojezdem přes 400 km a zrychlením kolem 6,6 sekundy na 100 km/h s maximální rychlostí 177 km/h. Dvoumotorová verze se pyšní dojezdem 480 km, se zrychlením méně než 5 sekund a s maximálkou na úrovni 193 km/h. Co se týče nejvýkonnější verze se třemi motory, ta má mít dojezd až 800 km, stovku pokoří za něco víc než 3 sekundy a dokáže jet i rychlostí 203 km/h.

Elon Musk predstavil Tesla Cybertruck s dizajnom obrneného vozidla. Má tri motory a jazdí na elektrinu
Elon Musk predstavil Tesla Cybertruck s dizajnom obrneného vozidla. Má tri motory a jazdí na elektrinu Zdroj: Tesla

Americká společnost se opět může pochlubit skutečně unikátním designem, který spíše než pickup připomíná nějaké obrněné či mimozemské vozidlo. V přední části hranaté nebarvené karosérie najdeš obrovské LED světlo v tenoučkém pásku. Skvostné jsou zejména části z oceli Ultra-Hard 30X Cold-Rolled.

Exteriér cyberpunkové novinky má být mnohem odolnější, než jsme zvyklí u běžných aut či u samotných Tesla vozidel. Nerezová ocel má zabránit poškození a při výstřelu ze zbraně s 9 mm náboji je prý kompletně neprůstřelná.

Stejně odolné by mělo být i sklo, i přesto, že při prezentaci se sklo na dveřích při testu rozbilo ocelovou koulí. A to hned dvakrát. Musk však na tento trapas vtipně zareagoval způsobem, že koule alespon neprošla skrz.

Kromě samotného vozidla Musk na včerejší události představil i čtyřkolku s podobným cyberpunkovým designem, která se dá navíc zaparkovat na zadní část vozidla. Z kufru se totiž dokáže vysunout tzv. rampa na plynulý přechod. Čtyřkolka by se měla dát nabíjet ze samotné kabiny vozidla.

Zmíněný transformující kufr může kromě rampy nabídnout i kempovací plochu. Zavazadlový prostor disponuje objemem o velikosti 2 800 litrů. Nechybí také rychlé nabíjení s nabíjecím výkonem 250 kW.

Co se interiéru týče, jde o poměrně minimalistický design. Opět dominují ostré hrany, volant připomínající herní konzoli a opět obrazovka uprostřed palubní desky, jak jsme u Tesly zvyklí. Nejlevnější verze se bude prodávat za 39 900 dolarů (v přepočtu zhruba 918 tisíc korun), nejdražší za 69 900 dolarů (v přepočtu zhruba 1 610 000 korun) a na trh by se vozidlo mělo dostat někdy během roku 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse