Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2019 10:35
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Tesla Cybertruck má mít nerozbitná skla. Rozbila se už během živé prezentace

TECH
Uložit Uložené

Byl ale Elon Musk opravdu překvapen, nebo bylo vše předem plánované?

Když Tesla oznámila, že chystá svůj nový „truck“, většina z nás zřejmě očekávala konkurenta Fordu F-150, Chevroletu Silverado nebo Dodge RAM. V Evropě s malými parkovacími místy a úzkými uličkami pro tuto třídu plnokrevných pickupů velké pochopení nemáme, ale v USA jde o naprosté hity.

Jen tato trojka loni oslovila téměř 1,5 milionu amerických zákazníků. Elon Musk a jeho nejnovější Cybertruck si tedy mohl z tohoto koláče pořádně ukrojit a na účty Tesly přinést miliony dolarů.

Doporučeno
Elon Musk představil Tesla Cybertruck s designem obrněného vozidla. Má tři motory a jezdí na elektřinu Elon Musk představil Tesla Cybertruck s designem obrněného vozidla. Má tři motory a jezdí na elektřinu 22. listopadu 2019 9:14

Firma ale namísto téměř zaručeného úspěchu vsadila na show. Ukázala něco, co může odkazovat na ikonické Lamborghini Countach, nebo ještě spíše u nás méně známý DeLorean DMC-12 proslulý filmem Back to the Future (Návrat do budoucnosti).

Jinými slovy, design Tesly Cybertruck je pořádně ulítlý a přestože fanoušky amerického vizionáře možná osloví, na masový úspěch bychom celý svůj majetek určitě nevsadili.

Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo
Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo Zdroj: www.tesla.com

Elon Musk tvrdí, že karoserie auta má být mimořádně odolná a posádce poskytovat „ultimátní ochranu“ zabezpečenou ultra-tvrdými, za studena lisovanými pláty oceli a nerozbitným sklem

Demonstovat to mělo mlácení do karosérie a hození ocelové koule do okna bočních dveří už během představení Cybertrucku. Hod ale obě okna okamžitě rozbil.

Šlo ale opravdu o náhodu, nebo to byl předem promyšlený tah, jak zaujmout a na pár hodin ovládnout internet? Přesně stejně se ti totiž popraská každé neprůstřelné sklo i na obrněných autech převážejících významné politiky. Důležité je, aby projektil neprošel až do kabiny. 

Koneckonců, celý Tesla Cybertruck vypadá spíše jako snaha o další PR představení Elona Muska než jako auto, které je reálně připravené na skutečné cesty.

Jedním z háčků může být snaha o zvládnutí testů na ochranu chodců při srážce. Ostře řezané tvary a hrany příliš přívětivě nevypadají. Naopak, většina automobilů musí vpředu používat mimořádně jemné plastové nárazníky a ne super-tvrdou ocel. 

A co nerozbitné sklo? Důkladná ochrana osobních věcí v kabině před pokusy zlodějů jistě potěší, ale v případě nehody nebo dokonce pádu do jezera je někdy rozbití okna jedinou šancí, jak se dostat ven.

Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo
Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo Zdroj: www.tesla.com

Tesla Cybertruck by se měl na silnice dostat v průběhu roku 2021. Na základě zkušeností s předchozími modely od Elona Muska bychom se nedivili, kdyby se tento cíl opět výrazně posunul, případně, pokud by uzavíratelný pick-up nakonec přeci jen vypadal trochu jinak.

Domů
Sdílet
Diskuse