Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2019 17:33
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Jeden ze dvou spoluzakladatelů Uberu rozprodává svoje akcie. Jen v listopadu takto vydělal více než 1,5 miliardy dolarů

TECH
Uložit Uložené

Travis Kalanick si může užívat spokojený důchod, nebo investovat do nového projektu.

Finančními kruhy proběhla zpráva, že jeden se spoluzakladelů firmy Uber, Američan Travis Kalanick, ve velkém prodává svůj podíl ve společnosti.

Série transakcí si všiml Forbes. Kalanick jen za tento měsíc prodal akcie Uberu v hodnotě více než 1,5 miliardy dolarů. Jednomu ze dvou mužů stojících u zrodu společnosti v roce 2009 zůstala už jen 3 procenta akcií, přestože si nechává svůj post v dozorčí radě.

Doporučeno
Lexus má první elektromobil. Crossover UX 300e je prvním vozem značky výhradně na baterie Lexus má první elektromobil. Crossover UX 300e je prvním vozem značky výhradně na baterie 25. listopadu 2019 15:11

Zprávy samozřejmě opět rozvířily spekulace o budoucnosti Uberu, o kterém se ví, že každý rok končí ve ztrátě. Situace však může mít poměrně jednoduché vysvětlení.

Spoluzakladateľ Uberu predáva svoje akcie. Za mesiac zarobil viac než 1,32 miliardy eur
Spoluzakladateľ Uberu predáva svoje akcie. Za mesiac zarobil viac než 1,32 miliardy eur Zdroj: www.flickr.com

S akciemi Uberu se totiž začalo veřejně obchodovat jen v květnu tohoto roku. Až do listopadu zároveň platilo běžné opatření, které velkým akcionářům, jako jsou právě spolumajitelé a manažeři firmy, prodej akcií zakazovalo.

Nyní tento zámek zmizel a Kalanick si mohl vybrat plody svého nápadu, na kterém téměř dekádu usilovně pracoval. Je už jen na něm, zda si peníze za akcie užije jako spokojený důchodce, nebo finanční prostředky použije na rozjezd nového podnikání. Stojí totiž například za projektem Cloud Kitchens, který má provozovat sdílené kuchyně pro doručovací služby.

Spoluzakladateľ Uberu predáva svoje akcie. Za mesiac zarobil viac než 1,32 miliardy eur
Spoluzakladateľ Uberu predáva svoje akcie. Za mesiac zarobil viac než 1,32 miliardy eur Zdroj: www.flickr.com

Problémem zatím nemusí být ani to, že Uber generuje ztrátu. Alespoň, dokud je schopen investory přesvědčovat, že sázka na autonomní vozidla a jeho další aktivity přinese profit někdy v budoucnosti.

Současný šéf Uber Dara Khosrowshahi navíc podle Forbesu jde spíše opačným směrem a akcie vlastní firmy nakupuje, ačkoli aktuálně také drží pouze necelé 1 %.

Domů
Sdílet
Diskuse