Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2019 14:13
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Čech za 15 000 korun prodával nacistické ozdoby na stromeček. Nechyběla ani hlava Adolfa Hitlera

NEWS VÁNOCE
Uložit Uložené

Stanislav A. z Českých Budějovic si zadělal na problémy. Na internetu prodával vánoční ozdoby s nacistickými symboly.

Jihočeská policie se momentálně zabývá velmi kuriózním případem. Stanislav A. z Českých Budějovic totiž na Facebooku prodával nacistické ozdoby na vánoční stromeček. Za 15 tisíc korun lidem nabízel například ozdoby s hlavou vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera nebo hákovými kříži

Pro sběratelské účely

„Ozdoby jsou skleněné z foukaného skla. Jedná se o dvanáct kusů, nepoškozené ve sběratelském stavu. Prodávám pouze pro sběratelské účely. Nic nepropaguji,“ napsal na sociální síť. To ale zřejmě ještě netušil, jaké problémy z toho mohou vzniknout. 

Doporučeno
V Praze prodávali gumové masky Hitlera, upozornil na ně až německý velvyslanec V Praze prodávali gumové masky Hitlera, upozornil na ně až německý velvyslanec 1. listopadu 2019 11:59

Podle policie se může jedna o přestupek nebo trestný čin. Určit, zda se o zločin skutečně jednalo, je dle názoru odborníků velmi složité. 

„Velice důležité je prokázat úmysl,“ řekl pro iDNES Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně, odborník na extremismus. Ten dále dodává, že dnes je podobné jednání tolerováno o poznání více, než tomu bylo v minulosti. 

Dědictví po dědovi

Mladý muž, který ozdoby prodával, uvedl, že je získal z dědictví po dědovi, který již nežije. Odkud je vzal dědeček, prý netuší. A jelikož dle svých slov potřeboval peníze pro rodinu, rozhodl se ozdoby na internetu prodat.

Záběry serveru iDNES z výstavy válečné bižuterie, na které byly i vánoční ozdoby s nacistickou tématikou

Čech prodával nacistické ozdoby na stromeček. Nechyběla ani hlava Adolfa Hitlera
Čech prodával nacistické ozdoby na stromeček. Nechyběla ani hlava Adolfa Hitlera Zdroj: iDNES.cz
 

Podle zjištění MF DNES se ovšem nejedná o ojedinělý případ, kdy někdo podobné ozdoby prodával. Ve stejném kraji totiž mohli lidé narazit na inzeráty tohoto typu už v roce 2007 a pak dále v letech 2009, 2013 a 2014.

Obchoduje se s nimi ovšem i ve světě. Například Dán Claus Dalsborg údajně koupil totožné ozdoby minulý rok v Litvě a následně se je snažil prodat přes známý akční portál eBay. Společnost ale jeho inzeráty smazala, protože je považovala za problematické.

Doporučeno
Český e-shop prodává velikonoční hrníčky s Hitlerem i Stalinem. Je to taková recese, hájí se majitel Český e-shop prodává velikonoční hrníčky s Hitlerem i Stalinem. Je to taková recese, hájí se majitel 17. dubna 2019 15:49

Dnes je tomu zároveň jen několik týdnů, co Českem proběhla kauza prodeje gumových masek Adolfa Hitlera v pražských ulicích. Upozornil na ně až německý velvyslanec. Jeden český e-shop zase v dubnu tohoto roku nabízel na svých stránkách hrníčky s velikonočním motivem Adolfa Hitlera i Josifa Stalina.

Domů
Sdílet
Diskuse