Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2019 15:43
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Měsíc jsem nevyhazoval odpadky. Brzy mě úplně přerostly

NEWS EKOLOGIE
Uložit Uložené

Experiment, během kterého jsem leccos poznal o ekologii i sám o sobě.

Chcete se instantně nemít rádi? Prostě měsíc nevyhazujte odpad, ale odkládejte si ho bokem. A pak ho po dlouhých třiceti dnech prostě vyskládejte vedle sebe a nafoťte. Přesně tohle jsem totiž udělal. Původním záměrem bylo zmapovat, nafotit a zvážit, kolik toho vůbec za měsíc vyhodím.

Trendem doby je bezesporu důležitá ochrana životního prostředí, se kterou souvisí například i omezování plastového odpadu. Jenže málokdo si asi dokáže představit, co konkrétního se za odpadem skrývá. Už odmala nás naučili ho po sobě vyhazovat a děláme to tak automaticky, že je pak těžké si vůbec představit, kolik se ho takto zbavíme. 

Proto jsem si řekl, že ho všechen shromáždím. Odpad je věc, která už není dále upotřebitelná a pokud koupím špagety v plastovém obalu, jako odpad si to započítám až ve chvíli, kdy dojde k vyprázdnění obalu a jeho vyhození.

Měsíc jsem nevynášel plastový, papírový a neorganický odpad. Brzy mě úplně přerostl
Měsíc jsem nevynášel plastový, papírový a neorganický odpad. Brzy mě úplně přerostl
 

Doporučeno
Studenti chtějí zbavit české lesy odpadu. Z použitého plastu staví chatky, ve kterých může kdokoli přespat (Rozhovor) Studenti chtějí zbavit české lesy odpadu. Z použitého plastu staví chatky, ve kterých může kdokoli přespat (Rozhovor) 10. srpna 2019 11:07

Nezapočítávám ani věci, které jsem znovu využil a nevyhodil a do výběru taktéž nezahrnu organický odpad a věci s organickým nebo tělesným odpadem spojené – např. použité kapesníčky, slupky od ovoce a zeleniny apod.

Jsem trochu specifickým konzumentem a doma si vařím poměrně málo a když už, snažím se při nákupu potravin co nejvíc omezovat mikrotenové sáčky. Vody si taky moc nekupuji, piji tu z kohoutku.

Moje měsíční odpadní sbírka tedy není přesným zrcadlem průměrného Čecha, ale na statistiky Čechů a jejich vztahu k odpadu se samozřejmě také podíváme.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 77791 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse