Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2019 15:00
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Souboj F-150 a Cybetrucku byl opravdu nepatřičný. Ford chce rovnocennou odvetu

Souboj F-150 a Cybetrucku byl opravdu nepatřičný. Ford chce rovnocennou odvetu
TECH
Uložit Uložené

Odpověď na opět nepříliš šťastný krok Tesly na sebe nenechala dlouho čekat.

Kolem nového pick-upu od Tesly je momentálně obrovský hype, ostatně, na to jsme si už při představeních nových počinů této značky zvykli. Cybertruck ale právem rozbouřil vody nejen automobilových nadšenců, neboť Elon Musk tentokrát opravdu nekladl meze své fantazii.

Již během oné prezentace ale došlo k několika selháním, která byla sice odstupem času různě zdůvodněná a odkomunikovaná, faktem ale je, že i teď se potvrdilo, že Elon Musk je sice úžasný vizionář, avšak jeho vystupování a prezentování není zrovna jeho silná stránka.

Doporučeno
Internet si utahuje z Tesly Cybertruck. Elon Musk ji prý vymyslel během slavného kouření marihuany Internet si utahuje z Tesly Cybertruck. Elon Musk ji prý vymyslel během slavného kouření marihuany 23. listopadu 2019 7:51


Důkazem těchto slov je opět velmi nešťastná demonstrace kvalit elektrického pick-upu, která se opírala o měření sil Cybertrucku s ikonickým Fordem F-150. Senzační video, které obletělo svět bylo totiž více než tendenční, protože opět zdaleka nešlo o férový souboj a komunikaci ve stylu fairplay.

Již krátce po zveřejnění videa se našla nemalá skupina pozorných očí, které upozornily na nerovnocennost. Futuristický Cybertruck si sice F-150 podal jako předkrm, dokonce do kopce, faktem ale je, že obě auta jsou si na míle od sebe vzdálená, a Ford neměl prakticky od počátku absolutně žádnou šanci. 

Nehledě na to, že Cybertruck je vlastně jen prototyp, který má zjevně relativně daleko od homologovaného sériového modelu, v úvahu je třeba vzít i další neméně podstatný fakt. Muskův tým totiž ke srovnání postavil střední variantu, tedy Cybertruck s dvojicí elektromotorů, zatímco daná F-150 byla prakticky v nejzákladnější verzi STX s výhradně zadním pohonem!

Jinými slovy, zatímco Tesla vyrukovala s modelem, jehož cena má být 50 tisíc dolarů a jeho výkon můžeme očekávat na úrovni přes 500 koní, na druhou stranu si postavil nesrovnatelný Ford za necelých 30 tisíc dolarů se základním šestiválcem a poháněný pouze jednou nápravou. O tom, že elektromotor jako takový má v této disciplíně díky okamžitému točivému momentu navíc, se bavit také nemusíme. Prostě jsme opravdu svědky porovnávání jablek s hruškami.

Tesla vs F150 je opat zly krok tesly
Tesla vs F150 je opat zly krok tesly Zdroj: www.tesla.com

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na hmotnost – i když přesné parametry novinky neznáme, jen akumulátory v Tesle určitě hravě přesáhnou půl tuny, čímž pozitivní měrou ovlivňují trakci zejména při takové situaci. Naopak, F-150 s poháněnou pouze zadní nápravou, nad kterou byla navíc prázdná korba, šla okamžitě do prohraného boje. Právě na tyto skutečnosti okamžitě na Twitteru poukázal Sundeep Madra, viceprezident divize Ford X, který navrhl test zopakovat.

 

Ať už se nějakého dalšího srovnání dočkáme, nebo ne, pravdou je, že Cybertruck bude mít vzhledem ke své váze a výkonu elektrické soustavy velký potenciál. Mohlo by být ale zajímavé si prohlédnout, co by na elektrický pick-up řekl obdobně drahý a výkonný Raptor, tedy vrcholná varianta F-150. Nechme se tedy překvapit.

Domů
Sdílet
Diskuse