Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2019 14:51
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Apple se opět podřídil tlaku. Tentokrát společnost ustoupila Rusku a změnila hranice na Krymu

TECH
Uložit Uložené

Uživatelům v Rusku se okupovaný Krym nově zobrazuje jako součást Ruské federace.

Apple je opět terčem kritiky, podle níž jde jen slepě za svými obchodními zájmy a nedbá na respektování lidských práv či soulad se zahraničně-politickým směřováním demokratického světa. 

Před pár týdny například majitelům iPhonů na Tchaj-wanu, kde aktuálně zuří protesty, zmizela z nabídky emotikonů vlaječka jejich země. Čína si totiž chce tuto oblast připoutat pod svá křídla a jakékoli projevy odporu nebo dokonce podpory demonstrantům tvrdě potlačuje.

Doporučeno
Apple není technologický lídr, jen kopíruje konkurenci. I proto zůstává na vrcholu Apple není technologický lídr, jen kopíruje konkurenci. I proto zůstává na vrcholu 23. září 2019 11:02

The New Yorku Times nyní informují, že poloostrov Krym v Černém moři se už v Apple Mapách zobrazuje Rusům jako součást Ruské federace. 

Problém je ale  ten, že Krym byl od rozpadu Sovětského svazu součástí Ukrajiny. V roce 2014 ale na území najeli neoznačení ruští vojáci a obsadili klíčové území. Následně se samopaly hlídali i místnosti, ve kterých se konalo narychlo svoláno referendum o připojení k Rusku.

Západ od té doby považuje Krym za ilegálně anektován a připojení k Rusku neuznává, obzvlášť proto, že komunální volby nelze považovat za moc objektivní. Výjimkou není ani 107% účast občanů, která zřetelně vzbuzuje podezření z padělání a korupce.

Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme
Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme Zdroj: Apple Maps

Apple se tedy v zásadě odpoutal od západního vidění situace a podvolil se ruské propagandě v rozporu s mezinárodními smlouvami. K podobnému kroku se ale už dříve odhodlal i Google a další technologické společnosti. Při pohledu ze Slovenska bys měl hranice vidět tak, jak mají být.

„Situace s Applem již byla vyřešena,“ řekl podle New York Times šéf bezpečnostní a antikorupční komise v ruské Státní dumě Vasil Piskarjov a dodává: „Všechno se stalo tak, jak jsme chtěli“.

Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme
Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme Zdroj: Apple.com

Apple je ve složité situaci. Pokud by se totiž tlaku v Číně či v tomto případě v Rusku nepodrobil, mohl by hazardovat se zákazem prodeje svých produktů na obou těchto obrovských trzích.

Je třeba dodat i to, že snaha maximalizovat svůj zisk je v případě soukromé firmy pochopitelná a na řešení politických konfliktů jsou zde spíše mezinárodní organizace a politici, nikoli Tim Cook.

Domů
Sdílet
Diskuse