Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2019 8:34
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Greta Thunberg se stala autorkou roku, vyhrála se svou sbírkou projevů

KULTURA KNIHY
Uložit Uložené

Zvítězit jí pomohla kniha No One Is Too Small to Make a Difference.

Greta Thunberg je mladá aktivistka ze Švédska, která oduševněle a celosvětově bojuje za to, aby světoví lídři začali brát klimatickou krizi vážně. Začalo to tím, že sama posedávala před švédským parlamentem a vyústilo to do známých projevů v OSN či na půdě Evropského parlamentu.

Nobelovku zatím nezískala, ale získala tzv. Cenu za správný život, kterou můžeme nazvat i alternativní Nobelovou cenou. Ocenění odmítla, protože podle ní „svět potřebuje více jednat a méně předávat ocenění“.

Doporučeno
Greta Thunberg odmítla cenu za aktivity v boji proti klimatickým změnám Greta Thunberg odmítla cenu za aktivity v boji proti klimatickým změnám 30. října 2019 7:10

Nyní se s jejím jménem váže další ocenění. Britská síť knihkupectví Waterstone jí udělila titul nejlepšího autora za rok 2019. Získala ho díky své knize s názvem No One Is Too Small to Make a Difference. Podle BBC byly Gretiny projevy inspirací pro miliony lidí. Vedení firmy se vyjádřilo, že kniha silně rezonovala u zákazníků.

Doporučeno
Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je vůdkyně dnešní doby a budíček pro světové lídry Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je vůdkyně dnešní doby a budíček pro světové lídry 3. listopadu 2019 9:16

Waterstone obvykle vybírá pouze knihu roku, kategorie autora roku přibyla až teď. Greta je tedy první autorkou, která titul získala. Knihou roku se podle Waterstones stala The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, jejímž autorem je Charlie Mackesy. Kniha, která obsahuje i autorovy ilustrace, popisuje příběh malého chlapce a jeho nevšední přátelství s třemi zvířátky. Je to příběh lásky, přátelství a odvahy. Podle Waterstone obě knihy mají něco společného. Jsou svědectvím, že knihy mají výjimečnou moc, která hýbe lidmi.

Domů
Sdílet
Diskuse