Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2019 21:11
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Proč je ženám větší zima než mužům? Existuje hned několik důvodů

NEWS
Uložit Uložené

Pokud patříš mezi ty, kterým bývá vždy zima, tady je důvod, proč je tomu tak.

Dívky občas mají ledové ruce. A to i přesto, že jsou mnohem lépe oblečené než chlapci. Zamýšlel ses někdy nad tím, proč to tak vlastně je? Existuje hned několik důvodů, které jsou podložené vědeckými fakty. Posbíral je web Glamour.

Doporučeno
Takto budeme podle odborníků vypadat za 20 let. Velký hrb, křečové žíly, oteklé končetiny a ekzém Takto budeme podle odborníků vypadat za 20 let. Velký hrb, křečové žíly, oteklé končetiny a ekzém 2. prosince 2019 9:36

Ženy mají vyšší tělesnou teplotu těla než muži. Ano, zní to jako paradox. Avšak studie vedená vědci z University of Maryland School of Medicine ukazuje, že každodenní tělesná teplota žen byla vyšší ve srovnání s muži. No a protože ženské tělo je zvyklé být „teplejší”, studený vzduch působí o to víc. Pokud žena užívá hormonální antikoncepci, tento efekt se zdvojnásobí.

Prečo je ženám väčšia zima ako mužom? Existuje hneď niekoľko dôvodov
Prečo je ženám väčšia zima ako mužom? Existuje hneď niekoľko dôvodov Zdroj: Unsplash/Martin Reisch

Dívky také mají chladnější končetiny ve srovnání s muži. I toto bylo vědecky potvrzeno. Podle studie časopisu UK Lancet jsou chodidla a dlaně žen značně chladnější.

No a třetím, hlavním důvodem, je pomalejší metabolismus. Muži ho mají podle článku zveřejněného v časopise Journal of Applied Physiology asi o 23 % rychlejší než ženy. No a co je metabolismus? Ve zkratce, je to souhrn všech chemických, fyzikálních a biochemických dějů, které probíhají konkrétně v buňkách. Jinými slovy, jak rychle spaluješ kalorie.

Příště tedy, když bude tobě nebo tvé kámošce zima, vzpomeň si na tento článek. Když budeš dobře oblečená a někdo ti bude vyčítat, že ses měla ještě lépe obléci, můžeš mu to vyargumentovat vědeckými fakty.

Domů
Sdílet
Diskuse