Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2019 10:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Lítačkou se mohou cestující prokazovat už i na mobilu. Má to ale háček

TECH
Uložit Uložené

Nová aktualizace aplikace PID Lítačka přinesla zajímavé a dlouho očekávané změny.

Dlouho slibovaná a očekávaná funkce je tady. Pražskou Lítačku – kartu, díky které mohou lidé po hlavním městě pohodlně cestovat městskou hromadnou dopravou – má svou elektronickou alternativu. Stávající plastovou podobu karty a její přidružené dlouhodobé kupony jdou od nové aktualizace aplikace nahrát do telefonu

Aplikaci, respektive chytrý telefon, jde nově přidružit jako tzv. „identifikátor“. Stačí se zaregistrovat, popřípadě přihlásit pod e-mailem, nahrát fotografii a stačí vyrazit. 

PID Lítačka poté zobrazí unikátní QR kód, který se každou minutu změní, popřípadě je možné se identifikovat bezkontaktním NFC čipem, který je nutno přiložit ke čtečkám revizorů. Právě aktualizace odbavovacích zařízení byla důvodem, proč si museli cestující na očekávanou novinku počkat tak dlouho.

Lítačkou se mohou cestující prokazovat už i na mobilu. Má to ale háček
Zdroj: Operátor ICT
Doporučeno
Airbnb je důvod, proč místní nenávidí centrum Prahy. Hostů je stále více, vymykají se kontrole a bývají vulgární, opilí a hluční Airbnb je důvod, proč místní nenávidí centrum Prahy. Hostů je stále více, vymykají se kontrole a bývají vulgární, opilí a hluční 29. listopadu 2019 18:17

Buď karta, nebo telefon

Jenže tady nastává malý háček, který ale vychází z logického rozhodnutí. Aby tvůrci zamezili používání jednoho kuponu u více lidí, karta v případě spárování s telefonem přestane jako identifikátor fungovat.

Cestující se tak musí rozhodnout, zda chce používat plastovou kartu, nebo aplikaci. „U kupónů je potřeba bedlivě hlídat, aby jeden kupón používal jeden člověk, proto jej lze mít vždy pouze na jednom místě. Jakmile kupón zůstane i na kartě, tak reálně hrozí zneužití,“ vysvětluje PID na jejich Twitteru. Kupony lze mezi jednotlivými identifikátory převádět.

Lítačkou se mohou cestující prokazovat už i na mobilu. Má to ale háček

S tím samozřejmě souvisí dotaz, co by měl cestující dělat, pokud se mu náhodou telefon vybije a tím pádem nebude mít v ruce žádný cestovní doklad. „Když se mobil vybije, je to jako když zapomenete Lítačku doma, při zpětném doložení se pokuta snižuje na 50 Kč,“ uvádí na pravou míru Pražská integrovaná doprava. 

Nová aktualizace je k dispozici pro systémy iOS a také samozřejmě Android

Domů
Sdílet
Diskuse