Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2019 14:28
Čas čtení 0:00
Peter Hlavička

Jsou raffly o tenisky zmanipulované? Ptali jsme se odborníků z resell mafie

Jsou raffly o tenisky zmanipulované? Ptali jsme se odborníků z resell mafie
Zdroj: Nike
MÓDA
Uložit Uložené

Pokud jsi ještě ani jednou nevyhrál žádný raffle, možná tě předběhli lidé s boty a možná byl samotný raffle zmanipulovaný.

Časy, kdy si mohl leckdo jen tak nakráčet do obchodu a odejít s exkluzivním párem tenisek, jsou dávno pryč. Člověk dnes musí pomalu měsíc předem vědět, co chce koupit, musí podrobně sledovat informace o daném releasu a být ve správný čas na správném místě. Šanci na úspěch by přitom měli mít všichni stejnou, ale praxe vypadá trochu jinak a o tom, zda jsou limitované releasy tenisek zmanipulované, jsme si povídali se Samuelem, který je administrátorem jedné z domácích resell skupin na síti Discord.

Prvním náznakem přicházející změny byl již release tenisek Staple x Nike SB Dunk Pigeon z roku 2005, kvůli kterému čekali lidé před newyorským obchodem více než 96 hodin. Situace vyvrcholila zásahem policie, která zadržela několik lidí ozbrojených noži, mačetami nebo baseballovou pálkou, a následně musela kontrolovat celý průběh samotného prodeje.

Později se dostávalo spuštění prodejů limitovaných párů tenisek do ještě větších extrémů. Památným momentem byl i tradiční předvánoční release siluety Air Jordan 11, která v roce 2011 vyšla v ikonickém barevném provedení Concord. Zákazníci ve městě Indianapolis „nezvládli“ čekání na otevření místního obchodního centra a vyrabovali prodejnu s teniskami. Za zmiňované Air Jordan 11 Concord si následně tamní reselleři účtovali i 4násobek původní ceny (i když je získali v podstatě zdarma).

Nike vs. adidas

Na podobné řádění zákazníků tak museli pochopitelně reagovat kromě prodejců i samotné značky a svět tenisek se v roce 2015 navždy změnil. Po několika zrušených releasech a mnoha útocích botů se totiž Nike rozhodl spustit systém rafflů, tedy losování, do kterých se můžeš zapojit, a když tě systém vylosuje, máš možnost koupit si dané tenisky i bez čekání před obchodem. Podobná forma prodeje sice nebyla v té době žádnou novinkou, ale průlomovým se stalo zejména její využití v online světě.

Díky rafflům už lidé nemuseli čekat před obchody několik dní a celý proces losování/nakupování se tak zkrátil jen na pár minut.

Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky?
Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky? Zdroj: Nike

Nike začal ohlašovat raffly přes svůj Twitter a na zapojení do slosování jsi měl 60 minut. Pokud jsi vyhrál, stačilo jít do vybrané prodejny a zaplatit. Postupem času se v aplikaci Nike+ dokonce začaly přidávat odkazy na tzv. předčasné nákupy, které věrným zákazníkům nabízely přístup do losování již 24 hodin před releasem.

S raffly nezaostávala ani značka adidas, která rovněž v roce 2015 spustila svou aplikaci Confirmed. Přes ni jsi tak mohl koupit i první provedení Kanyeho tenisek Yeezy 750, při kterém jsi ale musel potvrdit svou geolokaci a aplikace tím pádem fungovala jen pro lidi v New Yorku, Chicagu, Los Angeles a několika dalších metropolích USA.

Raffly jsou zdarma, ale v případě tenisek Nike Mag si Nike účtoval za jednu přihlášku 10 dolarů. Touto cestou se jim tak podařilo vysbírat téměř 7 milionů dolarů, které věnovali nadaci Michaela J. Foxe pro výzkum Parkinsonovy choroby.

Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky?
Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky? Zdroj: Nike

Od té doby však prošel systém rafflů desítkami vylepšení. Aktuálně probíhá losování u značky Nike přes aplikaci SNKRS, resp. na jejich stránce. Adidas se pro změnu rozhodl spojit aplikaci Confirmed se svou hlavní appkou, a ta je dnes asi nejjednodušším způsobem, jak se dostat k novým Yeezy teniskám.

Určitě je dobré zapojovat se do rafflů na oficiálních stránkách jako SNKRS, ale pro mě je to ztráta času.

Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky?
Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky? Zdroj: sgbonline.com

Jsou raffly zmanipulované?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 77955 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak distributoři mohou zasáhnout do rafflů a losování;
  • jak se v průběhu uplynulých let vyvíjely raffly;
  • zda je raffle férovým způsobem prodeje;
  • jak se daří resellerům oklamat prodejce;
  • jak mít šanci dostat se k vysněným teniskám.
Domů
Sdílet
Diskuse