Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2019 12:20
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Elektronická víza na cestu do Británie? Pokud vyhrají konzervativci, budou realitou i pro Čechy

NEWS
Uložit Uložené

Jestli se chystáš do Spojeného království a nechceš být zaevidován v ostrovních cestovatelských záznamech, nejspíš by ses tam měl vypravit co nejdříve.

Británii čekají předčasné volby, které proběhnou 12. prosince. Což je šance pro různé politické strany představit plány, jež je dostanou k moci. Konzervativci přišli s programem většího bezpečí, v rámci kterého by kromě jiného rádi zavedli Elektronickou cestovní autorizaci (ETA). S informací přišlo BBC.

Doporučeno
Čínskému studentovi nedovolili vstup do USA, protože měl oblečenou neprůstřelnou vestu Čínskému studentovi nedovolili vstup do USA, protože měl oblečenou neprůstřelnou vestu 30. srpna 2019 15:18

Britští poslanci schválili návrh o předčasných volbách, konzervativci proto představili program, který se chystají voličům předložit. A tobě, pokud se chystáš do Spojeného království, by to mohlo lehce zkomplikovat cestu. V rámci zesílení ostrovních hranic by chtěli zavést hraniční kontroly pro turisty společně s Elektronickou cestovní autorizací (Electronic Travel Authorisation), což by měl být vízový systém podobný tomu, který funguje v Americe.

Od tohoto systému si zákonodárci slibují nejen důkladnější kontroly, ale zároveň by měl systém sám upozornit na osoby, které budou ve Velké Británii nežádoucí. V momentě, kdy by přišel systém do běžného užívání, mohl by se, podle konzervativců, využít i k získávání biometrických dat jako jsou otisky prstů nebo sítnicové skeny.

Stínová ministryně vnitra Diane Abbottová má ale na tento návrh konzervativců jiný názor. Vzhledem k tomu, že by měla Velká Británie podle nich přestat sdílet bezpečnostní informace s Evropskou unií, což by znamenalo vybudování úplně nového systému, který bezpečnostní aparát spíše zatíží.

Doporučeno
K vízům do USA bude potřeba doložit profily na Facebooku, Instagramu i Redditu. Týkat se to má i Čechů K vízům do USA bude potřeba doložit profily na Facebooku, Instagramu i Redditu. Týkat se to má i Čechů 3. června 2019 23:31

„Tím, že vystoupíme z celého bezpečnostního a justičního systému Evropské unie už nebudeme mít přístup k aktuálním informacím z důležitých databází nebo k Evropským zatýkacím rozkazům,“ zmínila. „Což oslabí schopnost naší policie a celníků dopadnout teroristy a zločince. Ba naopak, mohlo by to z naší země udělat útočiště pro ty, kteří se budou chtít skrýt před justicí EU."

Domů
Sdílet
Diskuse