Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2019 16:20
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Rusko zakáže chytré telefony bez vládou schválených předinstalovaných aplikací. Chce prý podpořit tamní vývojáře

TECH SMARTPHONE
Uložit Uložené

Ruská vláda chce protlačit ruské aplikace do chytrých zařízení.

Od července začne platit tzv. „zákon proti Apple“. Tahle novinka má od příštího roku donutit technologické společnosti, aby na jejich nová chytrá zařízení předinstalovaly ruskou vládou schválené speciální aplikace. Zavedení tohoto zákona schválil ruský prezident Vladimir Putin. Informuje o tom deník The Moscow Times

Když si uživatel koupí telefon od Apple nebo s Androidem, má na něm předinstalované základní aplikace k odesílání zpráv, vyřizovaní mailů, kalendáře, prohlížení webu a podobně.

Doporučeno
Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí 28. listopadu 2019 17:44

Ruská vláda chce, aby telefony, tablety a další chytrá zařízení včetně televizí a počítačů byly osazeny alternativou aplikace od domácích vývojářů. Výrobkům společnosti, která by na takový zákon nepřistoupila, zatím hrozí pokuta asi 200 tisíc rublů (v přepočtu zhruba 72 tisíc korun).

Rusko chce zakázat chytré telefony bez vládou schválených předinstalovaných aplikací
Rusko chce zakázat chytré telefony bez vládou schválených předinstalovaných aplikací Zdroj: Pixabay

Rusové chtějí chránit svůj trh, pro Apple je to riziko

Zastánci tohoto zákona tvrdí, že opatření má za cíl chránit ruské spotřebitele a podporovat ruský technologický trh před nekalou západní konkurencí.

Rusové tak prý alespoň budou motivování vybrat si aplikace z dílny jejich domácích vývojářů. Vláda nyní pracuje na seznamu aplikací, které budou muset technologické firmy do svých zařízení předinstalovat. Problémem je však její netransparentnost a chybí patřičná kontrola aplikací

Zákon se přezdívá „protiapplovským“ kvůli tomu, že právě kalifornská společnost Apple hrozila úplným opuštěním ruského trhu, pokud by vláda zavedla úplný zákaz prodeje produktů bez předinstalovaných aplikací. Technologický gigant tento zákon bere jako „bezpečnostní hrozbu, kterou Apple nemůže tolerovat“.

Domů
Sdílet
Diskuse