Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2019 15:37
Čas čtení 0:50
Viktor Kniš

Globální oteplování je stále intenzivnější, poslední desetiletí bude téměř jistě nejteplejší v historii, upozorňují odborníci

NEWS GLOBALNÍ OTEPLOVANÍ
Uložit Uložené

Světová meteorologická organizace upozorňuje na nebezpečí, které přichází s klimatickými změnami.

Světová meteorologická organizace upozornila ve výroční zprávě o stavu klimatu na výsledky, které naznačují, že aktuální dekáda bude nejteplejší v historii všech měření. Zástupci WMO o tom informovali v rámci klimatické konference na Summitu OSN v Madridu. Na Twitteru zveřejnili i konkrétní grafy, které naznačují vývoj teploty za poslední desítky let. 

Předběžná data naznačují, že trend zahájený v 80. letech minulého století bude pokračovat i nadále. „Extrémní vlny horkých teplot, ke kterým v minulosti docházelo jen jednou ročně, jsou v současnosti mnohem pravidelnější,“ napsal v prohlášení ke zprávě generální tajemník WMO Petteri Taal.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Podle oficiálních dokumentů Světové meteorologické organizace v tomto roce vyhnali přírodní katastrofy z domovů až 2 miliony lidí na světě. Zvýšil se i počet lidí, kteří trpěli hladem, za což podle WMO také může klimatická krize. Zatímco v roce 2017 nemělo dostatek potravin 811 milionů lidí, v minulém roce to již bylo 820 milionů. 

S narůstajícími problémy souvisí i změna kyselosti mořské vody, což může v budoucnu vyhubit ekosystém, který v ní v současnosti přežívá. 

Domů
Sdílet
Diskuse