Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2019 18:00
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Po Praze bude jezdit legendární polepená tramvaj jako v listopadu 1989

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Unikátně nazdobená tramvaj bude jezdit hlavním městem.

Velmi netradičně nazdobená tramvaj bude od středy 4. prosince projíždět ulicemi Prahy. Její legendárnost spočívá v designu a zdobení, kterými tramvaj oplývá. Dopravní prostředek s evidenčním číslem 8085 je totiž nazdoben přesně tak jako tramvaj před třiceti lety, kdy na ni lidé spontánně nalepili různé plakáty symbolizující revoluci a listopad 1989.

Dopravní podnik tak chce připomenout sametovou revoluci a svobodné volby v roce 1990. O návrh se postaral autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný.

Doporučeno
Do Česka přijdou velké vlakové změny, některé jízdenky přestanou platit. Přinášíme přehled toho, co cestující čeká Do Česka přijdou velké vlakové změny, některé jízdenky přestanou platit. Přinášíme přehled toho, co cestující čeká 30. listopadu 2019 13:52

Olepená tramvaj má pražské ulice lemovat měsíc o všedních dnech na lince č. 23 a o víkendech jako linka č. 2. Na kolejích by měla být až do donce roku. 

„Pár let po svém uvedení do provozu zažila slavná tramvaj Tatra T3 vpád sovětských vojsk, kdy některé vozy dokonce posloužily Pražanům v ulicích jako barikády. Na konci roku 1989 se pak ‚té trojka‘ zapsala do historie znovu, když v Praze pomáhala se Sametovou revolucí. A teď, po 30 letech, je ta samá tramvaj znovu na kolejích i s původním polepem na lince 23, račte nastoupit,“ uvedl na svém Facebooku náměstek primátora Adam Scheinherr

Toto je původní fotka z roku 1989. Zdánlivě daleká minulost, která rezonuje českou společností až do dnes.

Po Praze bude jezdit legendární polepená tramvaj jako v listopadu 1989
Zdroj: David Turnley / Contributor / Getty
Domů
Sdílet
Diskuse