Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2019 13:23
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Barva roku 2020 bude klasická modrá. Společnost Pantone tvrdí, že je nadčasová a má přinést klid v duši

KULTURA
Uložit Uložené

Odstín v nás má evokovat nekonečnou večerní oblohu.

Jako vždy v závěru roku, i nyní přichází americká společnost Pantone s barvou následujícího roku. Zatímco loni to byl živý a teplý odstín s názvem Living Coral (korálový růžový), tentokrát se společnost rozhodla vsadit na tmavší a studenější s názvem Classic Blue (klasická modrá). 

Odborníci vybírali ze základní barevné škály a shodli se na kobaltově modrém odstínu PANTONE 19-4052 Classic Blue, který připomíná oblohu za soumraku. Barva roku 2020 má být podle sopločnosti univerzální, nadčasová a prý má do lidských duší přinést klid, pocit míru a důvěru.

Odstín klasické modré má také zdůrazňovat naši touhu po spolehlivém a stabilním základě, na kterém se dá stavět, když překročíme práh do nové éry. Barva roku by měla vždy ukázat, jakým směrem se bude následujících 12 měsíců ubírat svět módy, designu, umění a kultury. 

„Neomezená modrá v nás evokuje obrovskou a nekonečnou večerní oblohu. Vyzývá nás, abychom mysleli hlouběji, zvětšovali naši perspektivu a otevřeli tok komunikace. Žijeme v době, která vyžaduje důvěru a víru,“ řekla o barvě roku Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka společnosti Pantone Color Institut.

Domů
Sdílet
Diskuse