Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
6. prosince 2019 19:24
Čas čtení 1:42

Prezidentka Zuzana Čaputová věnovala obětem exploze v Prešově 5 000 eur a poskytla ubytování, počet obětí bude ještě růst

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková prozradila i odhadovanou příčinu výbuchu.

Dnes zasáhla Slovensko tragická zpráva, která se týkala exploze paneláku v Prešově. Podle aktuálních informací od slovenské ministryně vnitra už známe i odhadovanou příčinu výbuchu plynu. Mělo jít o výbuch plynu v šachtě v devátém patře. Následně se vznítily byty až po dvanácté patro, uvedla na místě ministryně vnitra Denisa Saková.

Na místě se aktuálně nacházejí všechny záchranné složky a pomáhají i ty z okolních měst východního Slovenska a armáda. V současnosti probíhá evakuace okolních bytovek kvůli dalšímu potenciálnímu nebezpečí. Podle Denisy Sakové budou hasiči a další záchranáři s požárem bojovat do ranních hodin.

6. prosince 2019 17:01 Čas čtení 0:00 Lidé z Prešova pomáhají obětem výbuchu, jak jen mohou: Majitelé donášek rozdávají jídlo, taxíky zdarma svážejí věci od obyvatel Lidé z Prešova pomáhají obětem výbuchu, jak jen mohou: Majitelé donášek rozdávají jídlo, taxíky zdarma svážejí věci od obyvatel

Zatím přišlo o život pět lidí

Slovenský premiér Peter Pellegrini konstatoval, že počet lidí, kteří přišli o život, nemusí být konečný. „Oficiálně potvrzených je pět obětí, ale je jasné i podle očitých svědků, že pravděpodobně počet naroste,“ dodal Pellegrini po příjezdu na místo. Vycházel přitom z informací od záchranných složek.

„Jsme na místě asi jednoho z největších neštěstí takového typu za poslední desetiletí. Velitel zásahu ve své dlouholeté hasičské kariéře takový požár nezažil. Nedovedeme říci, jaký bude konečný počet obětí, neboť na některých patrech stále hoří. Velkým problémem je zkolabované schodiště v celém paneláku. Hasiči se mohou dostat do bytů pouze zvenčí,“ konstatoval premiér a vyslovil soustrast pozůstalým. Také řekl, že vláda pomůže městu „výraznou finanční injekcí“.

Pomáhají všichni

Lidé z Prešova se semkli a vytvořili facebookovou skupinu, na níž koordinovali své aktivity, aby vybrali dostatek oblečení a jídla pro všechny oběti. Momentálně už primátorka Andrea Turčanová hlásí dostatek shromážděné materiální pomoci, další už nosit není nutné. „Chcete-li pomoci těmto lidem a rodinám v nouzi, můžete tak učinit příspěvkem na oficiální účet vytvořený městem,“ řekla Turčanová.

6. prosince 2019 15:56 Čas čtení 0:00 Žena z poškozené bytovky v Prešově po explozi: Sousedé říkali, že se během prací na opravě poškodily rozvody plynu Žena z poškozené bytovky v Prešově po explozi: Sousedé říkali, že se během prací na opravě poškodily rozvody plynu
Město Prešov zveřejňuje číslo účtu, na který mohou lidé přispět pro občany postižené tragickým výbuchem na Mukačevské ulici.

Číslo transparentního účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229
Variabilní symbol: 6122019

Pomocnou ruku přiložila i prezidentka Zuzana Čaputová. Ta podpořila oficiální sbírku v Prešově 5 tisíci eury a nabídla ubytování postiženým rodinám. Přes svátky mohou bydlet v prezidentském zařízení v Tatranské Javorině. Korzár však uvádí, že skoro všechny oběti našly útočiště u svých známých.

Zhasnutý stromeček

V Prešově se hromadně ruší kulturní i sportovní události na znak soustrasti pozůstalým. Korzár informuje i o kroku košického primátora, který se rozhodl v rámci vyjádření soustrasti s Prešovem zhasnout vánoční stromeček na Hlavní ulici až do zítřejšího rána.

6. prosince 2019 14:29 Čas čtení 0:00 AKTUALIZOVÁNO: Při explozi v Prešově zahynulo minimálně pět lidí, zraněných stále přibývá AKTUALIZOVÁNO: Při explozi v Prešově zahynulo minimálně pět lidí, zraněných stále přibývá

„Primátor Jaroslav Polaček se spojil s primátorku Prešova a nabídl ubytování a pomoc pro lidi zasažené neštěstím. Zajímal se i o zdravotní stav obyvatel bytovky a ocenil práci všech záchranných složek, které se podílejí na zmírňování následků této tragédie,“ uvedl mluvčí Košic Vladimír Fabian.

Domů
Sdílet
Diskuse