Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2019 19:20
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Známé Viktoriiny vodopády téměř úplně vyschly. Mohou za to klimatické změny

NEWS
Uložit Uložené

Jedna z největších turistických atrakcí jižní Afriky bojuje s obdobím sucha.

Známé Viktoriiny vodopády, které jsou jedny z největších vodopádů světa, v důsledku klimatických změn vysychají. Na jihu Afriky totiž aktuálně probíhá období největšího sucha za poslední desetiletí. Vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe se oproti normálnímu stavu změnily na malý potůček.

Jak informuje The Guardian, domácí se bojí, že by změna klimatu mohla zlikvidovat jednu z největších turistických atrakcí v regionu. Viktoriiny vodopády totiž za poslední desetiletí přitáhly na přírodní úkaz s nezapomenutelným výhledem miliony turistů.

Doporučeno
Greta Thunberg opět kritizuje světové lídry, její páteční stávky byly zbytečné. Lidé kvůli klimatickým změnám umírají dál Greta Thunberg opět kritizuje světové lídry, její páteční stávky byly zbytečné. Lidé kvůli klimatickým změnám umírají dál 7. prosince 2019 9:13

Na místě, kde kdysi za normálních okolností padala řeka v mohutných proudech vody do více než 100 metrů hlubokého kaňonu, je aktuálně možné vidět velkou část kamenné stěny. Podle odborníků za to může pozdější příchod monzunových dešťů a dlouhodobé období sucha.

I přesto, že během období sucha africké vodopády téměř vždy zaznamenají úbytek vody, úřady tvrdí, že tento rok došlo k bezprecedentnímu poklesu hladiny vody. Během COP25 – konference OSN, která se zaměřuje na současné ekologické problémy, odezněly i hrozby týkající se afrického období sucha.

Nejde totiž jen o problém s turismem kvůli vysychání Viktoriiných vodopádů, ale ústředním problémem je především selhání potravin a úbytek pitné vody. V Zimbabwe kvůli extrémnímu suchu hrozí hladomor. Naopak na severu horkého kontinentu jsou aktuálně povodně.

Domů
Sdílet
Diskuse