Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2019 10:42
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Na Novém Zélandu vybuchla sopka, turisté erupci zachytili na video

NEWS
Uložit Uložené

Hlášeno je nejméně pět obětí a řada zraněných.

Na Novém Zélandu se probudil vulkán White Island, známý také jako Whakaari. CNN informuje o minimálně pěti úmrtích a přibližně 10 nezvěstných. 

Sopečný ostrov má průměr jen přibližně dva kilometry a nacházet se na něm mělo méně než 50 lidí, jak informoval zástupce komisaře pro národní operace John Tims. Úřady zatím evakuovaly 23 z nich – turistů i místních obyvatel. 

Ostrov je v současnosti pokryt prachem a kameny. Oblast je považována za velmi nebezpečnou, ale policie přesto vede záchranné a pátrací operace.

Kolem vulkánu v čase erupce projížděla i menší výletní loď. Právě z ní zřejmě pocházejí i některá videa, která se objevila na YouTube. Turisté byli okamžitě posláni dovnitř plavidla, aby byli chráněni před padajícími kameny. 

Institut geologických a nukleárních věd ukázal i video zevnitř sopky, na kterém je těsně před výbuchem vidět skupinku turistů sestupujících z jejího okraje. Jejich osud zatím není znám.

Doporučeno
Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak 29. května 2019 13:03

Dým stoupá do výšky přes tři a půl kilometru, což ale ve srovnání s ostatními podobnými událostmi není až tak mnoho.

Zřejmě nejznámějším případem výbuchu sopky z poslední doby je rok 2010 a vulkán Eyjafjallajökull. Většina Evropy v té době musela na několik dní uzavřít svůj letecký prostor. Sopečné mikročástice totiž mohou poškodit a doslova ucpat a vypnout proudové motory letadel.

Domů
Sdílet
Diskuse