Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2019 8:43
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Počítačový virus paralyzoval benešovskou nemocnici. Přístroje nejedou, operace se ruší

NEWS
Uložit Uložené

V noci napadl počítačový systém benešovské nemocnice virus.

V noci z úterý na středu zasáhl počítačový systém benešovské nemocnice virus. Ten mimo jiné způsobil, že žádný z přístrojů momentálně nefunguje a plánované operace musely být zrušeny. K napadení sítě došlo ve 2:50, záležitostí se momentálně zabývají specialisté na informační technologie. Informoval o tom server Novinky.

Pacienti musí jinam

V těchto chvílích v nemocnici zasedá krizový štáb.

Doporučeno
„Pohodář, bezproblémový člověk,“ říkají o vrahovi z Ostravy jeho známí. Měl však kriminální minulost „Pohodář, bezproblémový člověk,“ říkají o vrahovi z Ostravy jeho známí. Měl však kriminální minulost 10. prosince 2019 13:13

„V současné době je významně omezen provoz nemocnice. Nelze spustit žádný laboratorní ani jiný přístroj včetně počítačové sítě. Prosíme všechny pacienty, kteří nemusí bezpodmínečně navštívit benešovskou nemocnici, aby svou návštěvu odložili nebo se obrátili na jiné zdravotnické zařízení,” uvedl ráno mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Hrozí ztráta dat

K vyřešení situace má přispět Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle jeho mluvčího Radka Holého může v krajním případě dojít až ke ztrátě dat.  „Pokud jsou data zašifrovaná, může být i pozdě. Kdyby měli data zálohovaná na discích oddělených od sítě a virus se tam nemohl rozšířit, později se data obnoví ze záloh,” vysvětlil pro Novinky

V případě, že data zálohovaná nejsou, mohou se je odborníci pokusit rozšifrovat, není však jasné, zda se to podaří. 

Situaci budeme nadále sledovat.

Zpět
Sdílet
Diskuse