Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2019 15:45
Čas čtení 0:00
Sponzorovaný obsah

Přehlídka severských filmů SCANDI 2020 bude ve znamení žen

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Známá jména i nové objevy, hrané filmy i dokumenty, dramata i thrillery, to vše přinese další ročník oblíbené přehlídky severských filmů SCANDI.

Nacházející 6. ročník přehlídky SCANDI uvede šest premiér a bude se konat od 9. do 12. ledna 2020 v pražských kinech Lucerna, Edison Filmhub, Evald a Atlas, i v dalších kinech v České republice. Tematickým zaměřením přehlídky budou „ženy na válečné stezce“. Přehlídku zahájí dánský kandidát na Oscara - snímek Srdcová královna.

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
Zdroj: Scandi

Přehlídka SCANDI i tentokrát představí pečlivý výběr toho nejzajímavějšího ze současného skandinávského filmu. Během čtyř dnů nabídne prostřednictvím šesti premiér průřez žánry, které severskou kinematografii aktuálně definují, od dramat přes thrillery až po provokativní dokument. 

Zahajovacím filmem bude dánské drama SRDCOVÁ KRÁLOVNA, který se stal i hlavním motivem vizuálu nadcházejícího ročníku. Snímek, přinášející kontroverzní téma vztahu starší ženy a mladého chlapce, natočila režisérka May el-Toukhy, která s ním už stihla uchvátit diváky na festivalu v Sundance (cena diváků plus nominace na velkou cenu poroty), v domácím Göteborgu (cena pro nejlepší film a cena diváků) a dalších. Film je dánským kandidátem na Oscara a hlavní roli v něm ztvárnila známá dánská herečka Trine Dyrholm (za film Komuna získala v roce 2016 na MFF Berlíně cenu pro nejlepší herečku). 

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
Zdroj: Scandi

 

Od sněžného pluhu k retro milostnému dramatu

Srdcová královna není jediným oscarovým kandidátem, který bude k vidění na přehlídce SCANDI. Do českých (a poté i slovenských) kin zamíří také novinka od známého norského režiséra Hanse Pettera Molanda Jít krást koně, kde v hlavní roli exceluje světoznámý švédský herec Stellan Skarsgard. Ten k desítkám rolí ve filmech nejrůznějších žánrů naposledy přiřadil i český opus Nabarvené ptáče.

Režisér Moland má za sebou celou řadu úspěšných filmů, kromě tragikomedie Boj sněžného pluhu s mafií (2014) to bylo například drama Vzkaz v láhvi (2016) nebo akční thriller Mrazivá pomsta (2019).

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
Zdroj: Scandi

Snímek Jít krást koně je natočen podle stejnojmenného románu Pera Pettersona a z posledního Berlinale si odnesl Stříbrného medvěda za umělecký přínos. Vypráví příběh zralého muže, který nemůže zapomenout na tragédii i vášeň, která zformovala jeho život. V retrospektivně vyprávěném dramatu ze 40. a 90. let jsou vzpomínky na mládí jsou živější než současnost.

Všechny ty ženy na válečné stezce

Tematickým zaměřením přehlídky jsou s odkazem na loňský islandský hit „ženy na válečné stezce“ – ženy jako vůdkyně deroucí se do popředí a pevně v rukou držící své postavení i budoucnost. Ženám, ať už v postavení režisérek, scenáristek, nebo hereček, bude věnována celá sekce zahrnující šest snímků včetně tří premiér. Kromě zahajovací Srdcové královny to bude provokativní dánský dokument Pěkně tučná sebeláska, který sleduje aktivistky „tlustého“ hnutí ve skandinávských zemích. Snímek o mladých ženách, které se rozhodly nestydět se za své tělo, relativizuje běžný pohled na krásu i „normalitu“. Film o ženách, které se o sobě nestydí říct, že jsou tlusté, přináší revoluci do konvenčního pohledu na krásu, zpochybňuje kosmetické standardy a podporuje pozitivní přístup k lidskému tělu, ať je jakékoliv. 

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
Zdroj: Scandi

Třetí premiérou ve znamení žen bude finské historické drama z 20. let minulého století, V Mariině ráji (režie ZaidaBergroth), které vypráví o charismatické kazatelce Marii a dospívající Salome, která ji zbožňuje. Když se Salome spřátelí s místní dívkou z ulice Malin, její dosavadní pohled na svět dostává trhliny a Salome je najednou rozpolcená mezi příslibem nově objevené svobody a Mariinou nebezpečnou, všepohlcující láskou.Co se stane, když se Salome rozhodně vymanit z vlivu a všepohlcující lásky své velitelky? 

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
Zdroj: Scandi

V sekci Ženy na válečné stezce uvedeme také předchozí film Zaidy Bergroth - finskou variaci na slavnou roadmovie Thelma a Louise s názvem Miami (2017), dále starší norské drama s výraznou ženskou hrdinkou Útěk (režie Roar Uthaug, 2012) a chybět samozřejmě nebude ani islandská Žena na válečné stezce (režie Benedikt Erlingsson, 2018), která dala sekci název.

Thriller a severský noir

Z drsnějších žánrů letos SDANDI uvede noir thriller o masovém vrahovi a největším justičním skandálu v dějinách Švédska Dokonalý pacient. Strhující příběh o největším právním skandálu ve švédské historii vypráví o reportérovi, který zpochybnil celý právní systém. HannesRåstam se léta snažil prokázat nevinnu Thomase Quicka, odsouzeného na doživotnímu vězení na psychiatrii. Odhalil právní chaos, který Quicka do vězení dostal. Nikdo však neměl zájem na tom, aby byl osvobozen a zproštěn vinny nejhorší sériový vrah ve Švédsku, kanibalistický násilník, který byl odsouzen za osm vražd a přiznal se dalším dvaceti pěti. Příběh, předkládaný divákovi jako rafinovaná skládačka, postupně odhaluje neuvěřitelný případ, napínavý až do ohromujícího konce. 

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
Zdroj: Scandi

Uvedeme také jeden z nejlepších dánských filmů loňského roku Vidíš měsíc, Danieli, vyprávějící skutečný příběh fotoreportéra, který byl v roce 2013 zajat a 398 dní držen v zajetí teroristickou organizací bojovníků Islámského státu. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. 

Přehlídka severských filmů  SCANDI 2020 bude ve znamení žen
Zdroj: Scandi

Více informací o festivalu a program najdeš i v této události na Facebooku. Festival ti přináší společnost Film Europe.

Domů
Sdílet
Diskuse