Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2019 16:03
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Tohle byly ty nejvýraznější události roku 2019. Seriál Most, terorista Balda, Karel Gott, oslavy 17. listopadu i vrah v Ostravě

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Tohle byly ty nejzásadnější události roku 2019.

Na konec roku jsme si připravili nejrůznější přehledy, které bilancují letošní rok. Společně s nimi jsme se rozhodli udělat i přehled důležitých společenských zpráv. Za tuto dobu se v České republice stalo nemálo událostí, které zahýbaly celou tuzemskou společností a které bychom si měli pravidelně připomínat. 

Ať už šlo o kauzy ze světa politiky, kultury, ekologie nebo o tragické události, kterým jsme se letos bohužel také nevyhnuli. Pojďme si je shrnout a zároveň připomenout v následujícím článku. 

Doporučeno
Navštívili jsme Chanov, Češku, která žila v KLDR, zakladatele Vesmírných lidí i podvodníky v Praze. Čti nejlepší články roku 2019 Navštívili jsme Chanov, Češku, která žila v KLDR, zakladatele Vesmírných lidí i podvodníky v Praze. Čti nejlepší články roku 2019 16. prosince 2019 18:58

První český terorista Jaromír Balda odsouzen

Česká společnost se v posledních letech značně rozdělila. Jedna strana označuje tu druhou jako tzv. „sluníčkáře“, ta jim to zase vrací nálepkou „slušnočeši“. Může za to i hysterie okolo uprchlíků, která se táhne asi od roku 2015. Za tu dobu vznikla různá více či méně extrémistická hnutí, využívající strachu v lidech – strachu z neznámého.

V některých lidech kvůli tomu vyvěral primitivní rasismus a xenofobie, se kterými se vyrovnávali různými způsoby, ty nejextrémnější pak nekončily jen u facebookových statusů a komentářů, ale demonstracemi, na kterých se hajlovalo, popřípadě úplně jiným způsobem.

Jaromír Balda byl celý život zdánlivě nenápadným českým občanem bez větších společenských  problémů. Jenže pak se našel v protimuslimských sloganech hnutí SPD, o čemž svědčí i hovor s okresní koordinátorkou SPD Blankou Vaňkovou, s níž si Balda před útokem volal.

Připomeň si zásadní české události roku 2019. Terorista Balda, ekologické protesty, zesnulý Gott i ostravský zabiják
Připomeň si zásadní české události roku 2019. Terorista Balda, ekologické protesty, zesnulý Gott i ostravský zabiják Zdroj: Novinky/reprofoto

„To je o tom rozežrat Evropu ze všech stran. Já po nich půjdu, jako se jde po potkanech nebo po krysách, jako se jde po škodný v lese (...) Buď my, nebo oni,“ uvedl v hovoru. Mimo jiné tam také řekl, že by ženám v burkách chtěl házet pod nohy molotovovy koktejly.

Ve své vlastní paranoie pak šel vytvořit „důkaz“, po kterém by ostatní uviděli jeho pravdu. Hned dvakrát pokácel stromy na Mladoboleslavsku tak, aby spadly na koleje. Způsobil tím nehody dvou osobních vlaků. Jen štěstím se nikomu nic nestalo. Aby si svůj vymyšlený scénář pojistil, položil na místo činu letáky s nápisem „Alláhu akbar! Česko je nevěřící pes“.

Vyšetřovatelé ho odsoudili na čtyři roky vězení, nepomohlo ani jeho dovolání na nejvyšší soud. Oficiálně první český terorista přišel z druhé strany. Případ ukázal, že tuzemští nacionalisté jsou pro české občany mnohem větším nebezpečím než džihádisté.


Seriál Most! a jeho premiéra na českých obrazovkách

Když na začátku roku zahrnula Česká televize do svého vysílání seriál Most!, možná ani netušila, jaké ohlasy to vzbudí. Nešlo o klasický český seriál, jakých vzniká na tuzemských televizích tucet. Přinesl autenticitu, neotřelý úhel pohledu na komplikovanou problematiku a hlavně diskuzi. Seriál totiž divákům, zabalených do značné vrstvy předsudků, ukázal, že ne všechno musí být nutně černobílé

Série s puncem potenciální legendárnosti však reálné změny do sídliště Chanov bohužel nepřinesl. Jak jsme se přesvědčili v naší květnové reportáži, mostečtí mají o Chanovu stále zkreslené představy.

„Málokterý Mostečák přijede do Chanova. Ostatně, co by tady dělal? Spousta lidí z Mostu tady nikdy nebyla. Myslí si, že to tady je hrozný. A ono je, ale ne tak jako před dvaceti lety,“ řekl nám ředitel Domu romské kultury Martin Nebesař.

Tak či tak ale jsou podobné seriály prospěšné, společnost spojují a rozhodně by podobné experimentování mělo dostávat na televizních obrazovkách prostor.

Fridays for Future v Česku

Letošní léto bylo nejteplejší za posledních 58 let, průměrná teplota dosahovala 19,5 stupně Celsia. Změny klimatu se dotýkají i nás a už by i to samo o sobě mělo být významnou událostí letoška.

Když se k protestům proti změnám klimatu přidali středoškolští studenti po vzoru mladé aktivistky Grety Thunberg o pátcích vyráželi do ulic a protestovali za ekologičtější smýšlení občanů a hlavně politiků, vzbudili ohlasy z mnoha stran. 

Prezident Miloš Zeman o mladých aktivistech prohlásil, že podle něj jde o děti, které se jen chtějí ulít z pátečního vyučování. Jako mnoho jiných politiků. Školních stávek pro klima však pozvolna přibývalo a přibýval i počet lidí, kteří se jich zúčastnili. Česko se tak přidalo ke 150 zemím světa, jejichž studenti stávku taktéž podpořili. 

Demonstrace proti Babišovi

Asi málokterá postava vzbuzuje v českém éteru tolik emocí, jako Andrej Babiš. Premiér, který měl, popřípadě má, na triku mnoho různých kauz. Všechny popírá, ale bylo jich tolik, že lidé vyšli do ulic, aby projevili svou nevoli veřejně.

Milion chvilek pro demokracii během několika let nasbírali dostatečnou podporu, aby pak udělali velkou demonstraci v červnu letošního roku na Letné, kde policie odhadla, že přišlo na 200 tisíc lidí. Tehdy šlo o největší protest proti Andreji Babišovi a zároveň za nezávislost justice.

Podobný úspěch pak zopakovali ještě jednou – v listopadu, předvečer symbolického data 17. 11., kdy letenské pláni přišlo akci podpořit 250 000 protestujících. Na akci vystoupili i osobnosti z uměleckého světa.

Připomeň si zásadní české události roku 2019. Terorista Balda, ekologické protesty, zesnulý Gott i ostravský zabiják
Připomeň si zásadní české události roku 2019. Terorista Balda, ekologické protesty, zesnulý Gott i ostravský zabiják Zdroj: TASR/AP

Na této akci dal Milion chvilek Babišovi jasné ultimátum: buď do 31. prosince odvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a zbaví se svého vlivu na firmu Agrofert, kterou má ve svěřeneckém fondu, ale podle evropského auditu na ni má vliv a tím pádem by měl být ve střetu zájmů – anebo ať odstoupí.

Spolek si na další data připravil i další demonstrace. K té poslední na Václavském náměstí a následně u úřadu vlády se zúčastnilo 15 tisíc lidí. Požadovali premiérovo odstoupení, na akci vystoupili i opoziční politici


Zemanovy kauzy

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 78528 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse