Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2019 12:55
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Legendární off-road od Lady má za sebou další facelift. Rusové zvýšili zejména komfort kabiny

Legendární off-road od Lady má za sebou další facelift. Rusové zvýšili zejména komfort kabiny
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.lada.ru/en/press-releases/116963.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">lada.ru</a>
TECH
Uložit Uložené

Nesmrtelný počin z Ruska prošel modernizací v rámci přísnějších norem.

Lada Niva (respektive v posledních letech oficiálně označovaný model Lada 4x4) je ruský legendární off-road, který je ve své současné podobě na trhu dlouhé desítky let bez mezigenerační výměny. Nesmrtelný teréňák s jednoduchou koncepcí a minimem elektroniky se totiž vyrábí již od roku 1977 a očividně se nadále nechystá do důchodu.

Lada si proto připravila další modernizaci, která ve smyslu tradic opět vylepšuje jen detaily i přesto, že model 4x4 vypadá stále tak, jako když byl představen v minulém tisíciletí. Po posledním rozsáhlém faceliftu v roce 2016 se exteriér mění jen nepatrně, nadále si tedy zachovává své jednoduché a hranaté kontury a výhradně halogenová světla na obou koncích (varianta Urban má nové mlhovky v nárazníku).

Nesmrteľná Lada Niva má za sebou ďalší facelift. Ruskí technici zvýšili najmä komfort kabíny
Nesmrteľná Lada Niva má za sebou ďalší facelift. Ruskí technici zvýšili najmä komfort kabíny Zdroj: www.lada.ru

Nejnovější modernizace se zaměřila na interiér, který má nabízet citelně větší komfort a pohodlí. Na první pohled se to nemusí vůbec tak jevit, zejména v souvislosti s jinými současnými vozidly, pravdou ale je, že ruští technici „novou Nivu“ v kokpitu opravdu vylepšili. Obstarožní ruský off-road dostal novou palubní desku, kde si můžeme všimnout zejména nového přístrojového štítu s čistým bílým podsvícením.

Doporučeno
Audi završilo letošní útok sportovních počinů novým RS5 a RS5 Sportback Audi završilo letošní útok sportovních počinů novým RS5 a RS5 Sportback 11. prosince 2019 15:46

Změnami prošel i středový panel, kde jsou nové tři otočné ovladače pro nastavování klimatizace (ano, i ta je součástí výbavy) či upravené výdechy ventilace. Upravená a zvětšená byla i skříňka před spolujezdcem, kde je nyní podstatně více místa. Středový tunel dokonce vyfasoval už i dva držáky na nápoje.

Tisková zpráva dále vyzdvihuje nový, kvalitnější čalouněný strop, především ale upozorňuje na nová sedadla – již v základu nabízejí lepší boční vedení, jsou prý citelně pohodlnější a zlepšují komfort při nastupování dozadu, protože celý mechanismus sklápění byl přepracován. I když to tak nevypadá, zlepšená byla i bezpečnost kabiny – přibyly výztuhy ve dveřích, zatímco zadní „sedadla“ dostala hlavové opěrky.

Nesmrteľná Lada Niva má za sebou ďalší facelift. Ruskí technici zvýšili najmä komfort kabíny
Nesmrteľná Lada Niva má za sebou ďalší facelift. Ruskí technici zvýšili najmä komfort kabíny Zdroj: www.lada.ru

Lada 4x4 má zároveň nabízet lepší odhlučnění kabiny, pohonné jednotky mají být méně hlučné a kromě toho mělo dojít i ke snížení vibrací. Bližší informace o obnovené technice nemáme, příchod faceliftu ale jasně potvrzuje nedávné zprávy o tom, že Lada se topí v problémech skrz homologaci na některých trzích, problémech s emisemi i s kvalitou výroby.

Popravdě řečeno, nedá se tomu ani moc divit, právě naopak, je stále poměrně překvapivé, že se této ruské automobilce stále jakž takž daří nabízet tento model i na většině evropských trzích, kde jsou jednotlivé schvalovací a bezpečnostní normy v posledních letech mimořádně přísné.

Cenové relace zveřejněny také nebyly, už teď ale víme, že dozajista se vylepšení na cenách velmi negativně neodrazila a nadále půjde o jeden z nejdostupnějších automobilů nejen na našem trhu.

Zpět
Sdílet
Diskuse