Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2019 22:50
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Makhmud Muradov: Dřív jsem přemýšlel, za co utratím 200 korun, dnes jdu a koupím si, co chci (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Vyzpovídali jsme česko-uzbeckého bojovníka Makhmuda Muradova, který nejdříve dobyl domácí MMA scénu a dnes poráží soupeře v UFC. Co všechno nám prozradil?

Uzbek s českým srdcem – to je Makhmud Muradov. Do Česka přijel s pár eury v kapse, začal od nuly a dnes patří mezi největší hvězdy domácí MMA scény. Letos se „Machovi“ navíc splnil sen a po mnohaleté dřině a úsilí se probojoval až do nejslavnější ligy světa UFC, kde nyní ohromuje celosvětové publikum svými úžasnými výkony. Zrovna nedávno si na konto připsal další skvělé vítězství, když ve Washingtonu tvrdě knockoutoval Trevora Smithe.

Právě i o tomto cenném skalpu jsme si s Muradovem popovídali na nedávné akci Double Red Fight Night, kde se představil jeho svěřenec. A co všechno nám ještě prozradil? Například to, jak bude trávit Vánoce, co si myslí o možné odvetě mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem nebo to, co mu při posledním zápase radil jeho kamarád Floyd Mayweather. 

Doporučeno
Zápas bez rukavic, zlomené obě ruce a tvrdé KO od svěřence Makhmuda Muradova. Jaká byla akce Double Red Fight Night? Zápas bez rukavic, zlomené obě ruce a tvrdé KO od svěřence Makhmuda Muradova. Jaká byla akce Double Red Fight Night? 15. prosince 2019 12:53

Na posledním zápase v UFC se ti povedlo dát nádherné KO. Plánoval jsi to předem?

Neplánoval jsem KO, ale věděl jsem, že se to podaří, když budu pracovat víc na břicho. Takto jsme se připravovali, ale nešel jsem do toho s tím, že se KO podaří. Šel jsem zápas vyhrát, viděl jsem, že v postoji jsem mnohem rychlejší, lepší. Nechtěl jsem moc kopat, protože jsem nechtěl, aby mě hodil na zem.

Překvapil tě soupeř něčím?

Překvapil mě tím, že nešel na takedowny. Měl tam pár pokusů, ale nechytil mě, dobře jsem s tím pohybem hrál a vyšlo to.

Jaká byla ve Washingtonu atmosféra? Měl jsi tam hodně fanoušků?

Měl jsem fanoušky z Uzbekistánu, měl jsem i z Česka. Jsou tam i američtí fanoušci, kteří tě mají rádi. I když jsem porazil domácího soupeře, tak si to užívají.

Bavíš se před zápasem s Floydem o taktice?

Když jsem byl v zápase, tak mu kluci volali a říkal, abych pokračoval na to břicho, byl na nohách a pořád mlátil do břicha. Potom přiletěl, byli jsme spolu a pořádně jsme to oslavili.

Floyd nedávno oznámil, že příští rok bude opět bojovat. Víš, proti komu se postaví?

To je jeho byznys, ale vím všechno. Vím, v čem bude zápasit, kdy bude zápasit, kde bude zápasit. Ale je to jeho byznys, takže s těmito otázkami se musí k němu.

V čem byl pro tebe největší rozdíl, když ses připravoval na zápas v Oktagonu a potom v UFC?

Každá organizace je něčím zvláštní, ale v Oktagonu nebo jiných organizacích jsem měl víc času. Teď bohužel u prvního zápasu asi 12 dní a u druhého 3 týdny. Hodně lidí psalo, že první zápas jsem vyhrál jen taktak, někdo dokonce napsal, že mi Floyd pomohl a koupil tu výhru a že jsem na tom s fyzičkou špatně.

Teď to byly tři týdny a viděli jste ten pohyb, viděli jste tu fýzu. Nebyl jsem unavenej, ale nechtěl jsem udělat chybu. Mohl jsem ho ukončit v druhém kole, nepovedlo se, ale věděl jsem, že ve třetím to už dopadne. Cítil jsem, že to břicho dobře trefuju. Ale je to prostě klec a jdu vždycky zvítězit a je jedno, jestli je to Oktagon, XFN nebo UFC.

Je nějaký soupeř, proti kterému bys chtěl bojovat? Ať už v příštím zápase, nebo někdy v budoucnu?

Teď budu bojovat ještě jeden zápas a pak už asi podepíšeme novou smlouvu. Tam bude i jiná částka a potom už můžu někoho vyzývat. Teď ale nemám nějaký plány, prostě koho mi dají, toho si vezmu. Vždycky jsem chtěl ale zápasit s Andersonem Silvou, to je pro mě legenda, je v osmdesát čtyřce (váhové kategorii do 84 kilogramů, pozn. red.) a pořád ještě zápasí. Já jsem už 28. nebo 29. v Tapology (v tuto chvíli je Muradov už na 26. místě, pozn. red.) a on je 20., tak to si myslím, že už je trochu reálné. Když mi řeknou, tak jsem pro.

Bude tvůj příští zápas ve váze do 77 kilogramů?

(Mach dříve o přestupu do welterové váhy mluvil, podle smlouvy v UFC však v této divizi mohl zápasit nejdříve v březnu příštího roku)

Nebude, zůstávám v 84, cítím se takto dobře. Uvidíme, co bude, ale zatím zůstanu v 84.

A jak dnes hodnotíš výkon svého svěřence?

(Makhmudův bojovník Islom Maxamadjonov z Uzbekistánu si na akci Double Red Fight Night připsal krásné KO v prvním kole, pozn. red.)

(Přemýšlí…) Jo, svěřence, já myslel, že se mě ptáte na Kozmu. (Smích) Islom byl super, radil jsem mu, ať je v pohybu a dopadlo to dobře. Jsou mladí, mají horkou krev. Já vím, že je dobrý postojář a je moc šikovnej.

Doporučeno
Makhmud Muradov dostal od UFC za nejlepší výkon večera bonus přes 1 000 000 korun Makhmud Muradov dostal od UFC za nejlepší výkon večera bonus přes 1 000 000 korun 8. prosince 2019 13:05

A co říkáš na Kozmu? Viděl jsi ten zápas?

(David Kozma v ten den prohrál souboj v ruské organizaci RCC. Když byl Muradov v Oktagonu, mluvilo se o jeho možném titulovém zápase právě proti Davidovi, který je držitelem pásu ve welteru, pozn. red.)

Zápas jsem viděl. Nejsem nepřející člověk, přál jsem každému a přeju vždycky. Ale je to člověk, který říkal, že mě porazí, že na něho nemám, že neudělám váhu… Není to snadný, když člověk prohraje, já to znám. Ale musíš být nohama na zemi. Nechci nikoho pomlouvat, ale poslední tři čtyři zápasy tady měl jednoduchý soupeře. Myslím, že Kertesz a další, kteří měli osm nebo devět zápasů, tak jsou skoro amatéři. Když máš patnáct nebo dvacet zápasů, to už je něco jiného, ale když máš do osmi zápasů, tak to jsou pořád amatéři. Dnes ho porazil kluk, který měl 7-2 (7 výher a 2 prohry, pozn. red), nijak špatně to ale nemyslím.

Nechci se vracet k tomu, co bylo. Co bylo, to bylo. Já jsem v UFC, on je v Oktagonu. Když jsem říkal, aby šel do O2 areny, tak zápasit nechtěl. Chtěl jsem ukázat lidem, kdo je šampion. Já bych tu váhu udělal, to je můj problém. Uřízl bych si nohu a nastoupil jen s jednou.

Makhmud Muradov: Dřív jsem přemýšlel, za co utratím 200 korun, dnes jdu a koupím si, co chci (Rozhovor)

Dnes prohrál na zemi, co by mohl udělat na zemi mně? Někdo říká, že mám špatnou zem, přitom samotný Karlos, který má dobrou zem a takedowny, říká: „Macha na zem nejde hodit, tak co by s ním udělal Kozma?“ Dnes bohužel nic nepředvedl, soupeř ho uškrtil.

Nejsem rád, že prohrál. On je v Oktagonu a já jsem v UFC, náš zápas by minimálně 4 roky nebyl. Třeba skončím s UFC a skončím s kariérou, nevím. Teď nic nemůžu říkat. Ale když jsem skončil v Oktagonu, už pro mě nebyl zajímavej. Viděl jsem, že v nějakém rozhovoru říkal, že třeba k tomu zápasu dojde, když bude v UFC. Ale to je hloupost. Na co potřebuje UFC postavit 2 Čechy? I když já teda nejsem Čech, ale i tak to je nesmysl. Bohužel prohrál, myslím, že moc věřil tomu, že vyhraje, je to škoda. Já jsem taky věřil, že vyhraju, ale musel jsem se držet taktiky a nezbláznit se.  

Když se dnes Islomovi tak dařilo, přivezeš sem ještě nějaký další talentovaný kluky z Uzbekistánu?

Chystám se na to. Teď budu mít víc času, sedneme si s organizátory, ať už to bude XFN, Oktagon nebo další organizace. Teď 28. letím do Uzbekistánu, prezident mě pozval na schůzku a chce mi pogratulovat, že jsem první Uzbek, který zvedá vlajku v UFC. Jeho synovec má na starosti MMA ligu, je prezident MMA, tak mě pozvali a chceme začít nějakou spolupráci, protože jsem vlastně jejich tvář. A když se spolupráce podaří a domluvíme se i tady, tak budu rád.

Dříve jsi říkal, že bys chtěl založit v Uzbekistánu gym, který by byl pro všechny zdarma, máš to stále v plánu?

Ano, pořád to platí, ale potřebujeme ještě trochu víc času. Už se to posouvá dopředu, stát mě hodně podporuje a teď když pojedu domů, tak se seznámím s prezidentem a budeme na tom pracovat.

Myslíš, že by se mohl gym otevřít už třeba příští rok, nebo až později?

Je to do 5 let. Nemůžeš být trenérem a k tomu zápasit, to nejde.

Když jsi teď v tak ohromné formě, začínáš už pomýšlet na pás v UFC?

Jak říkám, teď budeme mít novou smlouvu a chci se dostat do top 15. Step by step, všechno pomalu.

V Česku se poslední týdny mluví o možné odvetě mezi Karlosem a Attilou, myslíš si, že se to stane?

To nevím. Pro Oktagon je to dobrý, vydělají peníze, ale Attila tím nic nevyhraje a možná ani Vémola. Když už jsi prohrál jednou zápas století, druhý už nemá tu cenu. Ano, pro jeho ego, pro jeho vnitřek by bylo dobré, že vyhrál odvetu. A potom zase třetí zápas a tak dál. Fandím Karlosovi, ale Attilka je frajer a ten večer byl prostě lepší.

Čeká tě v nejbližších týdnech odpočinek?

Od pondělí začínám tréninky (rozhovor proběhl v sobotu 14.12., pozn. red.), na Vánoce pak bude jídlo, jídlo a ještě jednou jídlo. (Smích)

Vánoce budeš trávit v Česku?

Budu tady, budu se ženou, s její rodinou, protože už by mě zabila, kdybych někam odjel. (Smích) Těším se na to.

Jezdí s tebou i do zahraničí?

Málokdy, protože má svoji práci a je vytížená. Teď byla ještě členkou poroty SuperStar, takže má málo času.

Víš už předběžně, kdy bys mohl mít další zápas?

Možná březen ve Vegas, osmnáctýho, ale nevím. Oni na mě čekají, až jim řeknu, že můžu zápasit.

A co ty a Double Red? Máte spolu nějakou dlouhodobější spolupráci?

Mám svoji kolekci, máme nastavenou nějakou spolupráci a jsem s ní spokojený. Proto tady naši kluci zápasí na Double Red Fight Night a dál uvidíme, třeba zde budou pokračovat i v dalších zápasech.

Myslíš si, že se organizaci XFN podaří dostat zpátky tam, kde byla?

Když to budou dělat pěkně, tak si myslím, že jo. Budu rád, když se domluvíme a pokud budou na každé gale zápasit tři čtyři Uzbeci, tak jim takto můžu pomoct.

Vnímáš teď nějak víc svoji popularitu, když ses dostal do UFC?

Nevnímám, je mi to jedno. Jsem pořád ten stejnej Mach, kterej sem přijel před osmi lety. Vím, proč jsem tady a vím, že musím ještě pořád makat.

A jaký je to pro tebe například rozdíl, když jsi šel nakupovat před 5 lety a když jdeš nakupovat teď?

Dřív jsem přemýšlel, za co utratím 200 korun, dneska už nepřemýšlím. Jdu a kupuju, co chci. (Smích)

Domů
Sdílet
Diskuse