Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2019 8:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík Vojtěch Vanda

10 nejlepších českých rapových alb za rok 2019

HUDBA RAP
Uložit Uložené

Za rok 2019 vzniklo na domácí rapové scéně mnoho skvělých alb. Tady jsou ta nejlepší z nich podle redakce REFRESHERu.

Konec prosince = konečné zúčtování. Někdo řeší, kolik peněz zbytečně za rok provířil, někdo zase počítá, kolik ušetřil. My jsme znova po roce zaujali pozice „lokálních rapových učetních" a podívali jsme se na tuzemské desky, které spatřily světlo světa poslední rok druhé dekády nového tisíciletí.

A čeho jsme to zase byli svědky! Mnozí se pohádali, mnozí se usmířili. Žádnou další fatální zprávu z rapového prostředí, až na Pana Chalana, nechť odpočívá v pokoji, jsme nezaznamenali, proto jsme mohli s chutí hodnotit momentální formy rapových hvězd. Vybrali jsme pro vás deset nejlepších počinů, na kterých jsme se v redakci shodli.

Hodnotící klíč byl vcelku jednoduchý. Zaměřili jsme se na projekty, které byly oficiálně označeny jako alba, tudíž veškeré špičkové EP nebo mixtapy jsme tentokrát nechali stranou. Snažili jsme se namíchat ten nejlepší mix kvality zpracování, originálnosti, atmosféry, textové vyzrálosti, koncepce a celkového dojmu. 

Dopředu bychom vás také rádi upozornili, že tento výběr alb je pouze našim konsenzem, tudíž vaše letošní TOP 10 může být úplně jiná. Byli bychom rádi, kdybyste tento fakt respektovali, nicméně určitě neváhejte se do hodnocení zapojit a napsat svůj svůj názor do komentáře pod příspěvkem. Tady je naše letošní desítka:

Doporučeno
TOP 10: Která česká rapová alba roku 2018 jsou ta nejlepší? TOP 10: Která česká rapová alba roku 2018 jsou ta nejlepší? 30. prosince 2018 16:49
TOP10 český rap album
TOP10 český rap album

10.

PSH – Debut

„Jsme připraveni a předurčeni k tomu zasadit zásadní úder na solar rapový scény. Dlouho jsme čekali a teď si pro to jdem! Swag, Flex,“  uvedl se značnou ironií člen PSH Mike Trafik před vydáním nedebutové desky Debut. Mohlo by se zdát, že tato trojice už nikdy nic nevydá. Že vlastně všechno řekli, že už není třeba dál mluvit. Že už jsou na scéně příliš dlouho. 

Jenže tato dlouhověkost jim vlastně vytvořila výhodu. Nové album Debut už nelpí na tom být nejlepší nebo vnést do českého rapu nějakou zásadní revoluci; což by bylo těžké, ne-li nemožné a Peneři si to uvědomují. Přesto se jim povedlo vytvořit projekt, který sice bude nejlépe fungovat hlavně u zralejších posluchačů, jenž se mohou ztotožnit s všudypřítomnou nostalgií, důležité ale je, že skutečně bude fungovat. Nostalgie sice je na albu zřejmá, není ale stěžejním motivem desky. 

Orion je tu v životní formě, což dokazuje nejen na tomto albu, ale i na ostatních hostovačkách, které mu letos vyšly, a je důkazem, že tento bohémský veterán zraje jako víno. 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Oproti tomu je možná trochu škoda, že se Vladimir nebo producent Trafik více nesnažili vyjít ze své komfortní zóny a tak trochu se vědomě spoléhali na suverénnost toho, že oni jsou přece v rapu nejdéle ze všech a už nemusí nic dokazovat.

Otázkou už jen zůstává, zda je to skutečné rozloučení s legendami, nebo se ještě objeví za několik let znova s dalším albem. Tehdy už jim ale, troufáme si tvrdit, podobná koncepce neprojde nikde. 

TOP10 český rap album
TOP10 český rap album

9.

Idea – Tempo

Je zvláštní říct o interpretovi, který je na scéně dost dlouho na to, aby někteří fanoušci na začátku jeho kariéry ještě nežili, že se našel až teď. Proto ten, kdo by nečekal, že jedno z míst obsadí člen Ty Nikdy, se kvůli této skutečnosti mýlil. Prezident, zakladatel a vedoucí Idea se podle nás vybarvil ve velice jasných barvách, ke kterým mu dopomohl producent FVLCRVM. 

„Tempo je vystoupení z komfortní zóny," vyřkl k vydání alba zlínský rodák. Ono totiž nepřipomíná nic, co by do té doby vydal. A to je dobře. Chce se až říct, že bylo na čase. Od desky Stop Play totiž uplynulo hodně vody, v niž byla transformace prakticky dokonána. Inspirace UK zvukem smíchaná s experimentálními rytmickými smyčkami industriálních podkladů vyvolá u moderního posluchače nutnost přehodnotit na tohoto původně „oldschool“ MCho názor.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Čiší z něj NRGie. Kratší stopáže do 3 minut vás nedostanou do letargie, jako tomu bylo dřív. Konečně může člověk splynout s atmosférou, kterou si jinak do té doby musel nasimulovat skrze slova. Což se dneska zrovna nenosí. To ale neznamená, že by deska postrádala sdělení, naopak. Idea se vyjadřuje k dnešním raperům, vyjadřuje se k dnešním návykům mladých, vyjadřuje se k dnešní situaci. Avšak konečně způsobem, který může dnešní člověk jednodušeji požvýkat.

Výběr hostů je také dost v pořádku. Ti, co očekávali Boy Wondera, se dočkali. Jak na sloce, tak na produkci. Pokud jste doufali ve fresh jméno, nově etablovaný Pain si se slokou do UK vibu sedl jako prdel na hrnec. Ale abychom nepřechválili. Pořád mluvíme o Ideovi, jehož hlas a dikce je, jakkoliv se to snažíme kulantně nazvat, delší dobu hůř poslouchatelná. Libozvučnější produkci by si album také občas zasloužilo. Nicméně inspirace Anglií, Brockhamptnem, Tylerem the Creatorem a kdo ví, čím ještě, určitě není krokem zpět.

TOP10 český rap album
TOP10 český rap album

8.

Nik Tendo – Fatamorgana

Jestli můžeme něčí letošní počin označit jako raketu mířící do toho největšího mainstreamu budoucích let, je to bez pochyby Fatamorgana od Nik Tenda. Líbivé melodie, lehce zapamatovatelné texty, vibe, se kterým můžeš souznít. Do kompletního balíčku to zabalily produkce primárně od Konexe a Deckyho, pečetící nastavený labelový punc od Milion+. Při poslechu se ale fanoušek neubrání malému déjà vu.

Když uděláme porovnání, oproti debutovému albu 7 z roku 2018 pardubický rodák vsadil více sám na sebe než na jména hostů. I když nebyl každopádně pochyb, že bychom se na desce například nedočkali sloky nebo dvou od generála Yzomandiase. Nicméně, ať už poté člověk poslouchá jak poslouchá, těžko se mu hledají další odlišnosti.  Co jsme tedy od Nik Tenda dostali?

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Bezpochyby dobrý počin, který je však prakticky identický s tím, co jsme dostali před rokem. Více než nějaký ucelený projekt dostaneme soubor singlů. Koncept, zde i přes intro, ve kterém je interpret přenesen do jiné reality stejně jako na coveru a následném návratu zpátky v outru, budeme hledat těžko. Nutno ale podotknout, že fanouškovi to nevadí. Zatím.

Trendy trap, ať už rockového nebo EDM charakteru (jako na Jump, na který by si poskočil i Svarta) zde najdeme. Stejně jako jeho životní filozofii, kterou by nejspíš na školách vyučovat nemohli. Pravdou ale je, že pokud se chceš naladit na party tím správným způsobem, Fatamorgana je tu a je připravena tě na ni přenést. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 78609 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse