Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2020 17:15
Čas čtení 0:34
Daniel Mikolášik

Z Iráku chtějí vyhostit všechny zahraniční vojáky. Jde o reakci na smrt íránského generála zabitého Američany

NEWS IRÁK
Uložit Uložené

Irák chce zrušit platnost dohody, na jejímž základě jim USA posílá své vojáky v boji proti ISIS.

Irácký parlament podpořil odchod zahraničních vojsk ze země po zabití generálmajora Kásema Solejmáního, který byl jednou z klíčových postav íránského režimu. Byl přímým podřízeným nejvyššímu lídrovi Íránu. Americká armáda ho zabila na irácké půdě, u bagdádského letiště, na pokyn prezidenta Donalda Trumpa.

Jak informuje BBC, iráčtí poslanci schválili usnesení, ve kterém vyzývají zahraniční jednotky, aby opustily zemi. Parlament v Bagdádu také chce zakázat zahraničním silám používat iráckou půdu, vzdušný prostor či vody pro jakékoli účely.

Doporučeno
V blízkosti americké ambasády v Iráku dopadly rakety kaťuša. Vojevůdci se prý chtějí USA pomstít V blízkosti americké ambasády v Iráku dopadly rakety kaťuša. Vojevůdci se prý chtějí USA pomstít 4. ledna 2020 20:24

Parlament žádá iráckou vládu, aby zrušila platnost dohody na jejímž základě USA od roku 2014 posílá do Iráku své vojáky s cílem pomáhat v boji proti teroristické organizaci Islámský stát. Spojené státy mají v Iráku přibližně 5 000 vojáků.

Irák se aktuálně nachází v obtížné situaci, protože je spojencem sousedního Íránu, ale i USA. V Iráku, kde se konal pohřební průvod, se včera shromáždily tisíce lidí, kteří protestovali proti americkému zásahu.

Doporučeno
REFRESHER+ s 50% novoroční slevou REFRESHER+ s 50% novoroční slevou 1. ledna 2020 5:43
Domů
Sdílet
Diskuse