Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2020 14:20
Čas čtení 1:37
Matej Krajčovič

Na hlavu Donalda Trumpa má být vypsána odměna 80 milionů dolarů. Írán ale nic takového nepotvrdil

NEWS IRÁK ÍRÁN
Uložit Uložené

Napětí na Středním východě se stupňuje a reakce na zabití Kásima Solejmáního může být nepředvídatelná.

USA se budou muset po tom, co jejich armáda v pátek zabila íránského generálmajora Kásima Solejmáního, připravit na nepředvídatelné útoky. Bulvární Mirror dokonce píše, že na hlavu prezidenta Donalda Trumpa íránské úřady vyhlásily odměnu 80 milionů dolarů. 

K částce 80 milionů údajně přišli podle odhadovaného počtu obyvatel Íránu – od každého obyvatele prý sesbírají jeden dolar a výsledná suma má připadnout komukoliv, kdo Trumpa zabije. Informovala o tom v rámci propagandy místní státní televize během živě vysílaného pohřbu Solejmáního. 

Serióznější média ale zatím zprávu nepřebírají. Fact-check web Snopes.com ověřil, že výrok o odměně za zabití Trumpa zazněl jen z úst chválorečníka k Solejmáního pohřbu. Přenášela ho tedy státní televize, ale pravděpodobně (zatím) nevyšel z oficiálních míst.

Na hlavu Donalda Trumpa má byť vypísaná odmena odmena 80 miliónov dolárov. Irán však nič také nepotvrdil
Na hlavu Donalda Trumpa má byť vypísaná odmena odmena 80 miliónov dolárov. Irán však nič také nepotvrdil Zdroj: TASR - AP Photo/Steve Helber
Doporučeno
Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jednoho z lídrů íránského režimu Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jednoho z lídrů íránského režimu 3. ledna 2020 8:07

Napětí na Středním východě v posledních týdnech eskaluje. Vrcholem byl právě raketový útok Američanů na bagdádském mezinárodním letišti v Iráku, kde se íránský generál v té době nacházel.

Podle expertů může takový bezprecedentní krok USA rozpoutat novou vlnu násilí a útoků proti americkým cílem po celém světě, ale ve hře jsou i kybernetické útoky a různé formy tzv. hybridní války. Klasický otevřený konflikt totiž ani jedné ze zemí nevyhovuje a Íránu, který by při něm byl v jasné nevýhodě, už vůbec ne.

Doporučeno
Zabitý íránský generál v roce 2018 vyhrožoval Trumpovi, že pokud válku začne, Írán ji ukončí. Co se děje po raketovém útoku? Zabitý íránský generál v roce 2018 vyhrožoval Trumpovi, že pokud válku začne, Írán ji ukončí. Co se děje po raketovém útoku? 3. ledna 2020 15:00

Americký útok ale nepřišel z jasného nebe. Solejmání byl západem považován za podporovatele několika teroristických skupin včetně Hizbaláhu v Libanonu a měl také pomáhat Asadovu syrskému režimu v tamní občanské válce. 

Několik předchozích útoků připisovaných Solejmánímu navíc zůstalo bez odpovědi, Irán si tedy podle několika expertů dovoloval stále výraznější provokace. Íránské milice, které řídil, před týdnem zabily amerického kontraktora v Iráku a dva dny také měly obléhat americkou ambasádu v Bagdádu. Eliminaci generála tak Trump považuje pouze za odpověď na předchozí útoky vůči USA.

Na hlavu Donalda Trumpa má byť vypísaná odmena odmena 80 miliónov dolárov. Irán však nič také nepotvrdil
Na hlavu Donalda Trumpa má byť vypísaná odmena odmena 80 miliónov dolárov. Irán však nič také nepotvrdil Zdroj: TASR / Office of the Iranian Supreme Leader / AP

Zatím není jasné, jaká přesně bude reakce. Irák, na jehož území k útoku došlo, chce ze svého území vyhostit všechny zahraniční vojáky, tedy i společné velení NATO, pod které patří i mise české armády.

Sousední Írán zatím zmíněnou osmdesátimilionovou odměnu nijak nepotvrdil a poradce duchovního vůdce Sajjida Alího Chameneího před pár dny pro CNN uvedl, že odveta bude určitě směřovat proti vojenským cílům USA.

Poslanci v místním parlamentu skandovali „smrt Americe“ v živě přenášeném zasedání a Solejmáního pohřbu se zúčastnily desetitisíce, možná statisíce lidí. Jejich reakce a reakce různých neoficiálních milic nebo podporovatelů režimu a teroristických skupin se tedy nedá předpovědět. 

Zatím ani není možné analyzovat, zda byl Trumpův razantní útok dobrým krokem, nebo chybou s obrovskými následky.

Zpět
Sdílet
Diskuse