Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2020 9:46
Čas čtení 9:09
Tina Hamarova

Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor)

Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor)
Zdroj: Dylan Williams
REFRESHER
Uložit Uložené

Dylan Williams bojuje s plameny na východním pobřeží Austrálie každý den.

Dylan Williams žije přibližně dvě hodiny jižně od australského Sydney. Právě zde začíná pásmo nejničivějších požárů, které už několik týdnů sužují kontinent na území států Nový Jižní Wales a Victoria. Situace se vyhrotila zejména v první dny roku 2020, o víkendu stouply teploty těsně pod 50 °C.

Požáry v Austrálii si vyžádaly už 24 lidských životů a jen ve státě Nový Jižní Wales, kde žije i Dylan, shořelo již více než 2000 domů. Lidé jsou ohroženi plameny i v největších městech jako Sydney či Melbourne. V hlavním městě Canberra se zas dusí hustým kouřem. Ten se z Austrálie podle záběrů NASA dostal i nad Nový Zéland či nad 12 000 kilometrů vzdálený kontinent Jižní Ameriky.

Rozsáhlé ztráty jsou i ve zvířecí říši. Podle posledních zpráv z australských médií se počet mrtvých zvířat blíží už k miliardě. Nejvíce ohroženi jsou koalové, kteří jsou, podle vědců, ve volné přírodě už nyní funkčně vyhynulí. Vyhlídky na nejbližší týdny nejsou pozitivní. Meteorologové říkají, že vrchol léta s nejvyššími teplotami ještě neuhodil, do toho na severu země začíná sezóna cyklonů. Lidé se podle dobrovolného hasiče Dylana snaží přežít doslova ze dne na den.

Dylan se celoročně stará o rodinnou farmu, na které pěstuje různé ovoce a zeleninu. Pro hrozící riziko se ještě před sezónou požárů rozhodl vstoupit do Sboru dobrovolných hasičů a připravoval se na nejhorší scénář, který se nakonec ukázal být reálným. Požáry mu zničily část farmy i domu, ve kterém žil. Aktuálně se do něj nemůže vrátit.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Kvůli rozhovoru pro REFRESHER musel cestovat do nejbližšího města, protože mu doma po požárech nefunguje internet.

Dylan se připravuje do služby dobrovolného hasiče

ROZHOVOR: Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí.
ROZHOVOR: Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí. Zdroj: Dylan Williams

Dylane, jak to vypadá v Durrasu aktuálně poté, co o víkendu udeřila další vlna veder?

Celý víkend jsme pracovali na tom, abychom z oblasti v okolí města Batemans Bay dostali všechny turisty. Myslím, že to byla zatím jedna z největších evakuaci v Austrálii během těchto požárů. Byl to opravdu obrovský počet lidí. Situaci komplikovaly i plameny vedle hlavní silnice Princess highway směrem na Sydney. Lidé čekali hodiny v zácpě, dokud se situaci nepodařilo uklidnit. Dnes (v úterý) to je už lepší, neboť napršelo asi 6 milimetrů srážek v okolí Batemans Bay, takže jsme vděční alespoň za to.

Klesly i teploty?

Trochu, ale bylo z čeho – v sobotu zde bylo 49 °C. Nyní je něco přes třicet.

Jak velká je oblast, kterou jste evakuovali?

Od města Eden na jihu Nového Jižního Walesu až sem po severní Durras. Je to přibližně 400 kilometrů, které jsou aktuálně v plamenech.

Doporučeno
Sociálními sítěmi se šíří vizualizace Austrálie v plamenech. Instagram na ni upozorňuje jako na nepravdivou informaci Sociálními sítěmi se šíří vizualizace Austrálie v plamenech. Instagram na ni upozorňuje jako na nepravdivou informaci 7. ledna 2020 17:14

Museli odjet i běžní obyvatelé těchto pobřežních městeček?

To je na nich. Ale mnoho lidí zůstalo – jednak hlídat své domy a také proto, že na cestách byly takové zácpy, že bylo pomalu nemožné odjet. A priorita tedy byla dostat nejprve z oblasti turisty.

„Pokud chci někam jet, zkontroluji si průjezdnost na mapách NSW Rural Fire Service. Vše záleží na počasí a na odhadu hasiče, kudy půjdou plameny,“ komentuje hasič aktuální fungování dopravy. 

Dostal ses jako dobrovolný hasič do situace, že jsi musel někoho evakuovat z již hořícího domu?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 79145 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak dobrovolný hasič Dylan pomáhá v boji s ničivými požáry
  • Jaké nástrahy číhají na hasiče
  • Kde byl Dylan, když plameny ohrožovaly jeho dům
  • Jak žijí lidé v oblastech postižených požáry
  • Jak se dívají na pomoc vlády a ze zahraničí
  • Zda jsou ohroženy více klokani, nebo koaly
Domů
Sdílet
Diskuse