Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2020 20:29
Čas čtení 0:44
Tímea Krauszová

V Austrálii zahynula už miliarda zvířat, některým druhům hrozí vyhynutí, varují experti

NEWS
Uložit Uložené

Podle ekologa může být Austrálie předobrazem následků klimatické krize, které čekají i zbytek světa.

Už před pár dny odhadovali ekologové z University of Sydney, že v důsledku ničivých požárů v Austrálii zahynulo půl miliardy zvířat. Podle CBS News ale toto číslo za několik dní stouplo. Momentálně se domnívají, že až 800 milionů zvířat zahynulo v Novém Jižním Walesu, v oblasti, která je požáry nejvíce postižena, přičemž v celé Austrálii mohla zahynout již více než miliarda.

Původní číslo zahrnovalo pouze Nový Jižní Wales

Profesor a ekolog Chris Dickman stál za původním odhadem půl miliardy mrtvých zvířat. Vzhledem k tomu, že se požár rozšířil do dalších oblastí, vyžádal si podle něj mnohem více obětí. Jeho předpoklad už potvrdila i australská pobočka Světového fondu na ochranu přírody. Podle organizace bude trvat celá desetiletí, než se příroda vzpamatuje, přičemž v některých případech již nemusí být možné zabránit úplnému vyhynutí druhu. Cifra přitom zahrnuje savce, ptáky a plazy, nezahrnuje ale žáby či hmyz.

Domů
Sdílet
Diskuse