Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2020 20:29
Čas čtení 0:44
Tímea Krauszová

V Austrálii zahynula už miliarda zvířat, některým druhům hrozí vyhynutí, varují experti

NEWS
Uložit Uložené

Podle ekologa může být Austrálie předobrazem následků klimatické krize, které čekají i zbytek světa.

Už před pár dny odhadovali ekologové z University of Sydney, že v důsledku ničivých požárů v Austrálii zahynulo půl miliardy zvířat. Podle CBS News ale toto číslo za několik dní stouplo. Momentálně se domnívají, že až 800 milionů zvířat zahynulo v Novém Jižním Walesu, v oblasti, která je požáry nejvíce postižena, přičemž v celé Austrálii mohla zahynout již více než miliarda.

Původní číslo zahrnovalo pouze Nový Jižní Wales

Profesor a ekolog Chris Dickman stál za původním odhadem půl miliardy mrtvých zvířat. Vzhledem k tomu, že se požár rozšířil do dalších oblastí, vyžádal si podle něj mnohem více obětí. Jeho předpoklad už potvrdila i australská pobočka Světového fondu na ochranu přírody. Podle organizace bude trvat celá desetiletí, než se příroda vzpamatuje, přičemž v některých případech již nemusí být možné zabránit úplnému vyhynutí druhu. Cifra přitom zahrnuje savce, ptáky a plazy, nezahrnuje ale žáby či hmyz.

Biodiverzita v Austrálii již dlouhodobě klesala. „Takové případy mohou urychlit vyhynutí široké škály druhů,“ upozornil profesor na smutnou skutečnost, že požáry ohrožují samotnou existenci více živočichů. Dickman se pro CBS vyjádřil, že tato katastrofa může být zároveň předobrazem následků klimatické krize, které čekají i zbytek světa.

Doporučeno
Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) 8. ledna 2020 9:46
Domů
Sdílet
Diskuse