Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2020 16:25
Čas čtení 0:38
Viktor Kniš

Olympionici v Tokiu budou spát na postelích z recyklovaných krabic. Organizátoři chtějí, aby byla událost ekologičtější

SPORT
Uložit Uložené

Cílem organizátorů letní olympiády v Tokiu je snížit uhlíkovou stopu a vytvořit událost, která bude mnohem přátelštější k přírodě.

Rámy postelí pro všechny zúčastněné na blížící se letní olympiádě v Tokiu jsou vyrobeny z recyklovaných kartonových krabic. Organizátoři chtějí prosadit ekologičtější přístup a co nejvíce minimalizovat uhlíkovou stopu i při události takových rozměrů, jakou jsou právě Olympijské hry.

BBC informuje, že Japonci mají v plánu podobným způsobem vyřešit i problematiku matrací. Jejich složení tvoří výhradně polyetylén, který bude po skončení sportovní události zrecyklovaný, aby z něj vyrobili další plastové produkty.

Postele jsou dlouhé 2,1 metru a mají nosnost přibližně 200 kilogramů. Měly by udržet každého z 24 tisíc sportovců a členů jejich týmů. Organizátoři přitom vycházejí z údajů olympiády v Riu.

Doporučeno
Ruští sportovci dostali čtyřletý zákaz soutěžit na všech významných světových akcích. Důvodem je organizovaný doping Ruští sportovci dostali čtyřletý zákaz soutěžit na všech významných světových akcích. Důvodem je organizovaný doping 9. prosince 2019 12:10

Tokio se vydalo velmi efektivní cestou ochrany přírody. Dokonce i olympijský oheň jako jeden ze symbolů Olympiády vyrobili organizátoři z recyklovaného hliníkového odpadu. Pódia budou vyrobena z recyklovaných domů a odpadu z moří a oceánů. Elektrickou energii budou dodávat výhradně obnovitelné zdroje.

Sportovní událost roku je naplánována na 24. července až 9. srpna. Následně budou soutěžit paralympionici, a to v době od 25. srpna do 6. září.

Olympionici v Tokiu budú spať na posteliach z recyklovaných krabíc. Organizátori chcú, aby bola udalosť ekologickejšia
Olympionici v Tokiu budú spať na posteliach z recyklovaných krabíc. Organizátori chcú, aby bola udalosť ekologickejšia Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse