Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2020 11:39
Čas čtení 0:53
Viktor Kniš

Írán pozval odborníky ze Spojených států a společnosti Boeing, aby se zapojili do vyšetřování havarovaného ukrajinského letadla

NEWS ÍRÁN
Uložit Uložené

Do transparentního vyšetřování se zapojí všechny zainteresované strany.

Kanadský premiér Justin Trudeau včera světu oznámil, že podle jeho informací stojí za pádem letadla ukrajinské letecké společnosti Írán. Odvolal se přitom na kanadské tajné služby. Íránské úřady nyní reagují pozváním všech zainteresovaných stran, kterým zpřístupní černé skříňky. Oficiální pozvání dostala každá země, která měla v údajně sestřeleném letadle své obyvatele.

Vyšetřovatelé z Ukrajiny již měli možnost prozkoumat některé části stroje, ale na oficiální závěry si ještě budeme muset počkat. Vyšetřování je totiž v počáteční fázi.

Do Íránu dostala pozvání i společnost Boeing, jelikož se katastrofa týká právě jejich modelu 737-800NG. K této íránské iniciativě došlo krátce poté, co se k obviněním vyjádřil i Donald Trump. Deník New York Times zároveň zveřejnil autentické video, na kterém můžeme vidět, jak se stroj řítí k zemi bezprostředně poté, co se obloha rozzáří po explozi. Vyšetřovatelé budou s velkou pravděpodobností hledat i úlomky rakety země-vzduch.

Doporučeno
Video zachycuje zasažení ukrajinského letadla raketou Video zachycuje zasažení ukrajinského letadla raketou 9. ledna 2020 22:30

Zatím není známo, kdy jednotlivé země zveřejní výsledky transparentního analyzování katastrofy, při níž zahynulo 176 lidí. V době pádu bylo na palubě 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánci, 3 Němci a 3 Britové.

 

Domů
Sdílet
Diskuse