Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2020 22:43
Čas čtení 0:45
Daniel Mikolášik

V Austrálii kvůli mohutným požárům vyzvali k evakuaci 240 tisíc obyvatel. Horka přetrvávají a oheň se rozšiřuje

NEWS
Uložit Uložené

V krizových oblastech musí lidé snášet i 40stupňové teploty.

V australském státě Victoria musely úřady vyzvat téměř čtvrt milionu obyvatel k evakuaci v důsledku rapidního stoupání teploty vzduchu a nevyzpytatelných větrů, kvůli kterým se požáry postupně šíří po východním pobřeží země. 240 000 občanů bylo o situaci informováno prostřednictvím SMS zprávy.

Jak píše britský The Telegraph, ve vysokohorském regionu země na hranici australských států Victoria a Nový Jižní Wales se spojily dva požáry do jednoho, který se se rozšířil na 600 000 hektarů.

Doporučeno
Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) 8. ledna 2020 9:46

„Pokud se můžete dostat pryč, měli byste to udělat a rozhodně byste se neměli zdržovat v odlehlých a zalesněných částech země,“ řekl Andrew Crisp, komisař z krizového oddělení ve státě Victoria.

Horka jsou v této oblasti kolem 40 stupňů Celsia a nechybí ani silný vítr o rychlosti do 90 kilometrů za hodinu. Právě tyto faktory ovlivňují rozšiřování požárů nejvíce. Připraveny konat jsou i silové složky. Podle australského premiéra Scotta Morrisona je totiž v záloze i armáda.

Premiér také dodal, že země je ještě velmi daleko od zažehnání této přírodní katastrofy. Na pobřeží nejvíce zasaženého státu Nový Jižní Wales, kde vyhlásili mimořádný stav, se nacházejí dvě plavidla, která jsou v případě nouze připravena evakuovat místní obyvatelstvo. Kromě toho jsou v pohotovosti i námořní a letecké síly.

Domů
Sdílet
Diskuse