Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2020 21:20
Čas čtení 1:09
Daniel Mikolášik

Trump tvrdí, že právě on měl získat loňskou Nobelovu cenu za mír. Zpochybňuje skutečného vítěze

NEWS
Uložit Uložené

Americký prezident tvrdí, že díky němu nedošlo k velké válce.

Americký prezident Donald Trump se cítí ukřivděný v souvislosti s loňským předáváním Nobelových cen. Tvrdí, že ho přehlédli, informuje stanice BBC. I přesto, že se jeho jméno nacházelo mezi celkovým počtem 223 nominovaných osob na Nobelovu cenu za mír, nakonec ji získal nejmladší premiér Afriky, Abiy Ahmed Ali z Etiopie.

 

„Řeknu vám něco o Nobelově ceně za mír. Udělal jsem dohodu, na jejímž základě jsem zachránil jednu zemi a zjistil jsem, že hlava této země získala toto ocenění, jakoby za to mohla ona,“ naznačoval Trump to, že Nobelovku získal Abiy Ahmed místo něj.

Doporučeno
Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mír. Porota ji udělila premiérovi Etiopie Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mír. Porota ji udělila premiérovi Etiopie 11. října 2019 11:11

Údajně nevěřil vlastním očím, když zjistil, komu cenu ve skutečnosti udělili. Podle něj to byly jeho zásluhy a také doplnil, že prý díky němu nedošlo k velké válce.

Premiér Etiopie Abiy Ahmed Ali získal Nobelovu cenu za to, že během posledního roku zrušil obvinění z terorismu pro několik desítek aktivistů a také bojuje za zmírnění ekonomického i politického tlaku v zemi.

Ještě začátkem roku přitom Trump řekl, že si není zcela jistý tím, zda cenu dostane. „Možná ji ani nikdy nedostanu, ale to nevadí. A přitom ji dali Obamovi, který ani nevěděl, za co ji vlastně dostal,“ stěžoval si americký prezident ještě v únoru 2019 poté, co se dozvěděl, že je nominován.

Narážel tehdy na fakt, že jeho předchůdce Barack Obama získal Nobelovu cenu za mír v roce 2009 za úsilí zbavit svět jaderných zbraní. Loni byla velkou favoritkou na vítězku tohoto prestižního ocenění i mladá švédská aktivistka Greta Thunberg.

Domů
Sdílet
Diskuse