Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2020 14:49
Čas čtení 0:45
Antonín Havlík

Český studentský film Dcera je nominován na Oscara!

FILMY A SERIÁLY FILM OSCAR
Uložit Uložené

Velký úspěch pro českou kinematografii i režisérku Dariu Kashcheevu.

Český studentský loutkový film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii Krátký animovaný film. Snímek 33leté režisérky Darii Kashcheevy zaujal kritiky a diváky už i na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a nyní se dočkal takto velkého mezinárodního úspěchu.

Krátkometrážní bakalářský projekt se zařadil mezi perly české kinematografie, které byly nominovány v minulých letech: například snímky Želary (2003), Musíme si pomáhat (2000) nebo Obecná škola (1991).

Doporučeno
Český film po 30 letech slaví studentského Oscara. „Jsem neskutečně šťastná,“ říká autorka Český film po 30 letech slaví studentského Oscara. „Jsem neskutečně šťastná,“ říká autorka 13. září 2019 10:14

Emotivní drama pojednává o vztahu matky a otce, kteří se k sobě snaží najít cestu„Každý člověk zažil nějaké nepochopení s rodiči, nebo i křivdu. I když to nějak výrazně nevnímáme, mohlo to ovlivnit i naše chování v dospělosti. Rozhodla jsem se, že scénář bude osobní, a když vznikl rychle, brala jsem to jako dobré znamení,“ řekla režisérka pro Český rozhlas Vltava.

Režisérka a studentka pražské FAMU s ním vyhrála již v září minulého roku studentského Oscara a to po dlouhých 30 letech. Porazila konkurenci čítající více než 1600 snímků.

Kritiky oceňované drama Nabarvené ptáče od režiséra Václava Marhoula se nakonec v nominacích na Oscara neobjevilo. Akademie filmového umění a věd svůj velký ceremoniál uvede 10. února 2020, kde se filmoví fanoušci dozví, kdo v jednotlivých kategoriích zvítězil.

Domů
Sdílet
Diskuse