Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2020 8:04
Čas čtení 0:50
Daniel Mikolášik

Ukrajinské letadlo měly sestřelit dvě rakety. Oba zásahy zachytila bezpečnostní kamera

NEWS VIDEO
Uložit Uložené

Po druhém zásahu se letadlo snažilo nouzově přistát na letišti, avšak nakonec explodovalo a zřítilo se.

Za pádem ukrajinského letadla v Íránu s posádkou o 176 členech měla stát zpočátku chyba v technice, ale později se íránské úřady přiznaly k neúmyslnému sestřelení. Dosud zveřejněné informace hovořily pouze o jednom zásahu. Objevil se ale nový záznam z bezpečnostní kamery, který zachycuje zásah letadla dvěma střelami ve vzduchu.

Podle informací amerického deníku The New York Times dvě rakety vystřelené přibližně 23 sekund po sobě, které byly 8. ledna vypuštěny z íránské vojenské základny vzdálené přibližně 13 kilometrů, trefily letadlo po vzletu z teheránského letiště.

Doporučeno
Íránec Mohammad pro REFRESHER: Každý den se bojíme, že bude válka Íránec Mohammad pro REFRESHER: Každý den se bojíme, že bude válka 8. ledna 2020 19:04

Deník však zjistil, že letadlo se nezřítilo hned po zásahu. První raketa způsobila, že přestal fungovat transpondér, což je rádiový vysílač v kokpitu spolupracující s radarem na zemi. Ještě po druhém zasažení se letadlo snažilo nouzově přistát na letišti, ze kterého vzlétlo, avšak pár minut po výstřelech explodovalo a zřítilo se do vesnice Khalaj Abad.

Nové video měla nasnímat bezpečnostní kamera nacházející se na střeše jedné z budov nedaleko vesnice Bidkaneh, přibližně 6 kilometrů od íránské vojenské základny.

Íránský prezident Hassan Rúhání označil sestřelení letadla za neodpustitelnou chybu a tvrdí, že by měl být potrestán každý, kdo je za něj zodpovědný. Proto dodal, že by neměl být odpovědný pouze operátor. „Byla to neodpustitelná chyba... jedna osoba nemůže být výhradně zodpovědná za havárii letadla,“ prohlásil. Zatím nevíme, koho konkrétně zadrželi.

Doporučeno
Jakub Szántó: Sulejmání měl na rukou krev amerických vojáků, Írán může mít do roka jadernou zbraň Jakub Szántó: Sulejmání měl na rukou krev amerických vojáků, Írán může mít do roka jadernou zbraň 9. ledna 2020 22:36
Domů
Sdílet
Diskuse