Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2020 8:15
Čas čtení 0:37
Jakub Paulík

Nejodolnější živočichy na světě může ohrozit globální oteplování

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I tito mimořádně odolní živočichové mají svou slabinu.

Želvušky jsou známé jako téměř nezničitelní živočichové, kteří dokáží přežít i v extrémních podmínkách. V roce 2007 byly dokonce vyslány k pobytu v otevřeném kosmu, přičemž více než polovina z nich dokázala přežít. Podle dánských vědců by je však mohlo ohrozit globální oteplování, píše Science Daily.

Želvuška bývá ve svém aktivním stavu zranitelná, při takzvané anabióze však dokáže snést i extrémní teploty. Anabióza se u nich spustí například v případě mimořádných teplot či nedostatku kyslíku. Vědci zjistili, že aktivní želvušky, které nejsou v konkrétním prostředí aklimatizovány, by mohly zemřít už při teplotě 37,1°C.

Doporučeno
Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) 8. ledna 2020 9:46

Nutno podotknout, že dánský teplotní rekord je 36,4°C. V případě, že se však nachází želvušky ve stavu anabiózy, dokáží překonat i několikanásobně vyšší či nižší teploty. Krátkodobě (asi na 30 minut) by prý dokázali přežít i při 150 °C.

S ohledem na globální oteplování by právě proto mohly být zvyšující se teploty pro neaklimatizované aktivní želvušky velmi ohrožující. Dánští výzkumníci tak možná našli Achillovu patu jinak mimořádně odolných živočichů.

Domů
Sdílet
Diskuse