Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2020 14:00
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Ženy budou mít stejný plat jako muži za 257 let, zjistili výzkumníci

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Tohle nejsou dobré zprávy.

Světové ekonomické fórum vydalo zprávu Gender Gap 2020, ve které zkoumalo, jak si stojí ženy s platy v porovnáním s muži. Mezery mezi nimi se bohužel nezmenšují, naopak se zjistilo, že si na rovnocenné platy budou muset ženy počkat ještě minimálně několik dalších generací.

Doporučeno
Česko je v rámci EU až na 21. místě v žebříčku genderové rovnosti, hůř je na tom jen sedm zemí včetně Slovenska Česko je v rámci EU až na 21. místě v žebříčku genderové rovnosti, hůř je na tom jen sedm zemí včetně Slovenska 15. října 2019 12:12

Výzkum Gender Gap 2020 se zaměřuje na výzkum rozdílu výše platů mezi ženami a muži. Jinak řečeno, zabývá se tím, o kolik procent berou ženy méně a jak dlouho bude trvat než muže doženou. Data z letošní zprávy se sbírala ve 153 zemích světa včetně České republiky a Slovenska

Zpráva se zaměřuje na čtyři klíčové dimenze výzkumu: Ekonomická participace a možnosti, Zisk vzdělání, Zdraví a přežívání a Politická moc. Zjistilo se, že globální odchylka mezi financemi je na 31,8 %, což je malé zlepšení oproti poslednímu měření, na čemž má podíl 101 států ze 149, které byly měřený minule a zlepšily své skóre.

Největší rozdíl výzkumníci zaznamenali v dimenzi Politické moci, a přestože v ní byl největší pokrok, pořád zbývá vyplnit asi 75,3% díru. Třetí místo patří Ekonomické participaci a možnostem, ve kterých je díra 42,2 %. Poměrně dobře jsou na tom zbývající dvě sekce: u možností vzdělávání je mezera 3,9 % a u zdraví 4,3 %.

Pohled do budoucnosti tedy není úplně růžový. Dle výzkumu bude trvat průměrně 99 a půl roku ve 107 průběžně sledovaných státech, než se v nich genedrová mezera uzavře. Pokud se bude situace zlepšovat tak pomalu, jako se tomu dělo ve 14 letech měření, celková mezera ve všech státech se zavře až za neuvěřitelných 257 let. Číslo zvedá hlavně pomalý progres dimenze Ekonomické participace a možností. 

Nejlépe se s genedrovou nerovností popasoval Island, a to už v jedenáctém měření za sebou. Dohromady, ve všech sférách, mu chybí uzavřít „pouze“ 22% mezeru. Následován je Norskem, Finskem, Švédskem, Nikaraguou, Novým Zélandem, Irskem, Španělskem, Rwandou a Německem. Co se týče nejpilnější pětky států, která s mezerou nejvíce pohla, najdeme zde Etiopii, Španělsko, Mali, Albánii a Mexiko.

Doporučeno
Říkala jsem mu, že jsem panna a že to bolí. Tak mi vrazil další facku, zní ve videu Otevřené společnosti proti násilí na ženách Říkala jsem mu, že jsem panna a že to bolí. Tak mi vrazil další facku, zní ve videu Otevřené společnosti proti násilí na ženách 25. listopadu 2019 14:15

Co se týká České republiky, ta se celkově umístila mezi Surinamem a Mongolskem na 78. místě. Na Slovensku se pokročilo trochu více, globální index je posadil mezi Madagaskar a Izrael na 63. příčku.

Domů
Sdílet
Diskuse