Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2020 15:52
Čas čtení 1:10
Tina Hamarova

Astronomové našli „druhou Zemi”. Jedná se o planetu, která by mohla být obyvatelná

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Planeta pravděpodobně obíhá kolem hvězdy, která je našemu Slunci nejblíže.

Vědci objevili novou planetu, která by se mohla podobat na naši Zemi. Krouží ve hvězdném systému Alfa Centauri, který je nejbližší soused naší Sluneční soustavy. Systém centauri je zajímavý tím, že nemá jen jednu hvězdu, ale rovnou tři. Kdybyste tak byli na jedné z planet, které se v této soustavě nacházejí, mohli byste vidět jakoby „dvě slunce“ a jednoho červeného trpaslíka, tedy pohasínající hvězdu Proxima Centauri.

Dvě svítící hvězdy a jeden červený trpaslík v systému Alfa centauri

Astronómovia našli „druhú Zem”, teda planétu, ktorá by mohla byť obývateľná
Astronómovia našli „druhú Zem”, teda planétu, ktorá by mohla byť obývateľná Zdroj: Wikipedia/Skatebiker

Nalezené planety

V roce 2016 našli astronomové první planetu, která byla v obytné zóně červeného trpaslíka. Tedy dost daleko od hvězdy, aby mohla na svém povrchu udržovat vodu, která nemrzne. Nazvali ji Proxima centauri B v tomto systému. Její hmotnost vědci odhadli na 1,3krát více než Země, obyvatelnost však nepotvrdili, protože planeta je vystavena hvězdnému větru, který je dvetisíckrát větší než ten sluneční.

Nová planeta se jménem Proxima Centauri C by měla být od hvězdy šestkrát vzdálenější, takže vědci se zaměří na její podrobnější zkoumání. Zatím vědí, že je větší než Země, ale například menší než Uran či Neptun. Oběhnout červeného trpaslíka Proxima Centauri jí trvá přibližně 5,2 roku.

„I nejbližší planetární systém u Sluneční soustavy nás může stále překvapovat,“ řekl pro portál space.com Fabio Del Sordo z University od Crete. „Hvězda Proxima Centauri má mnohem komplexnější planetární systém, než jsme si mysleli, a nevíme, jaké další záhady můžeme odhalit.“

Nová planeta by podle ilustrací mohla mít výhled na „tři slunce“

Astronómovia našli „druhú Zem”, teda planétu, ktorá by mohla byť obývateľná
Astronómovia našli „druhú Zem”, teda planétu, ktorá by mohla byť obývateľná Zdroj: youtube/CoconutScienceLab

Můžeme se mýlit

Vědci se nyní budou snažit potvrdit existenci planety i vizuálně. Postarat by se o to mohl satelit Gaia, který v současnosti sestavuje hvězdnou mapu. Stále je však možné, že se vědci mýlí a žádná další planeta neexistuje.

Domů
Sdílet
Diskuse