Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2020 18:36
Čas čtení 1:00
Viktor Kniš

Ariana Grande čelí žalobě za svůj největší loňský hit, ve kterém předvádí své přednosti. Prý ho okopírovala

HUDBA
Uložit Uložené

Arianu Grande a dalších autorů skladby 7 Rings obviňuje raper z plagiátorství.

Známí, primárně popoví zpěváci, jejichž skladby vznikají v producentských domech, se často setkávají s obviněními z plagiátorství. Tentokrát žaluje méně známý interpret Arianu Grande za zkopírování jejího největšího loňského hitu s názvem 7 Rings. Ten nasbíral za uplynulých 12 měsíců již skoro 700 milionů views, a tak bude soudní proces o to zajímavější.

Žaloba se týká zpěvačky a sedmi dalších producentů, kteří na její tvorbě spolupracovali. Josh Stone, který si říká i DOT, tvrdí, že skladba je krádež jeho původní skladby You Need It, I Got It. Podle obsahu žaloby má být problémem srovnatelná hudební produkce, text, opakující se chytlavá část „i want it, i got it“ a rytmická struktura, informuje CNN.

Z dalších podrobností vyplývá, že raper Josh Stone dostal ještě v roce 2017 pozvání do Universal Music Group a na setkání, kde byl i blízký spolupracovník Ariany Grande, pustil právě svou verzi. Ta se podle něj producentovi Ariany Grande líbila tak, že ji zkopíroval.

Zatím není jisté, kolik peněz DOT žádá, není však pochyb o tom, že hit Ariany Grande už stihl vydělat miliony. Zpěvačka se s ním bude ucházet i o cenu Grammy, bude tak zajímavé sledovat, jak rychle se případ vyřeší. V podobných případech si soud přizve odborníky, kteří posoudí podobnost skladeb i okolnosti, za nichž obě nahrávky vznikly. Ve většině případů se podaří podobné žaloby vyřešit mimosoudně.

Známý je například případ Katy Perry, která již soudní spor v případě skladby Dark Horse prohrála, přesto se ještě pokouší odvolat. Před několika týdny se podařilo Miley Cyrus urovnat 300milionovou žalobu podobného typu mimosoudně.

Domů
Sdílet
Diskuse