Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2020 12:46
Čas čtení 0:41
Vl Mi

Výbuch v chemické továrně vymrštil kus plechu, který zabil muže 2 kilometry od nehody

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

K výbuchu došlo v závodě v Katalánsku.

Ve Španělsku, konkrétně v regionu Katalánsko, nastal výbuch v chemické továrně. Exploze byla tak silná, že vymrštila kus ocelového plechu s hmotností tuny do vzduchu. Dopadl do bytového domu a zabil jednoho člověka, píše Newsweek.

Doporučeno
Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) 14. ledna 2020 14:24

K výbuchu došlo v závodě IQOXE v Tarragone v úterý, píše BBC. Továrna vyrábí ethylenoxid, ten se používá jako povrchový dezinfekční prostředek v nemocnicích, ale i na výrobu kosmetiky. Jde o mimořádně hořlavou organickou sloučeninu.

K explozi došlo kolem 6:40, následně byl slyšet druhý výbuch. Vypukl požár a hasiči pracovali celou noc, aby dostali oheň pod kontrolu.

Obětí výbuchu měl být muž jménem Sergio, podle El Pais ocelový plát zasáhl byt nad ním, následně ho zasypaly ruiny. Hasiči uvedli, že plech byl pravděpodobně uzávěrem přístroje na výrobu chemikálií.

Zemřel i zaměstnanec továrny, tělo objevili ve středu brzy ráno. Několik lidí bylo hospitalizováno s těžkými popáleninami.

Lidé žijící v okolí se podle katalánského prezidenta Quim Torre nemusí obávat toxicity. „Lidem můžeme poslat jasný vzkaz, který je uklidní. Neexistuje žádná toxická hrozba, a proto lidé mohou pokračovat ve svém životě jako obyčejně,“ cituje BBC prezidenta.

Po výbuchu v chemickej továrni vymrštilo do vzduchu kus plechu, ten zabil muža 2 kilometre od nehody
Po výbuchu v chemickej továrni vymrštilo do vzduchu kus plechu, ten zabil muža 2 kilometre od nehody Zdroj: TASR/AP/Alejandro Sancho
Domů
Sdílet
Diskuse