Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2020 13:37
Čas čtení 0:54
Matej Krajčovič

EU chce udělat USB-C konektor v mobilech povinným. Tentokrát už opravdu

TECH
Uložit Uložené

Standard by se mohl rozšířit i na sluchátka a jinou drobnou elektroniku. Dosud jej bylo možné snadno obcházet.

I tebe určitě rozčiluje množství rozličných kabelů a nabíječek s nesprávnými koncovkami. Evropský parlament nyní podle Android Police připravuje hlasování o návrhu, který by výrobce přinutil používat jednotný standard známý jako USB-C.

Jde o praktický obdélníkový konektor, jaký mají například téměř všechny nejnovější Android a je úplně jedno, kterým směrem jej do telefonu zasune.

EÚ chce spraviť USB-C konektor v mobiloch povinným. Tentokrát už naozaj
EÚ chce spraviť USB-C konektor v mobiloch povinným. Tentokrát už naozaj Zdroj: Unsplash.com

Kromě toho také nabízí možnost rychlejšího nabíjení a datových přenosů. Není to nové téma, první podobný pokus se objevil už v roce 2014, ale tehdy ze strany EU nešlo o žádný příkaz. Dodržování standardů je prakticky dobrovolné a podle toho to i vypadá. 

Apple si například ponechal svůj Lightning. Kabel totiž dnes v krabici může být ledajaký, pokud má standardní USB alespoň na straně připojované k nabíječce.

EÚ chce spraviť USB-C konektor v mobiloch povinným. Tentokrát už naozaj
EÚ chce spraviť USB-C konektor v mobiloch povinným. Tentokrát už naozaj Zdroj: Unsplash.com

Tentokrát by přechod na USB-C měl být povinný. Většina výrobců (a v případě iPadů už i Apple) na USB-C díky výhodám přechází dobrovolně, ale stále se to netýká levnějších zařízení a příslušenství jako sluchátek, externích baterií, počítačových myší a podobné „malé elektroniky“. Micro-USB konektorů se totiž na skladech válí tisíce a jsou tak stále trochu levnější. 

Právě rozšíření USB-C i mimo mobily by mohlo učinit tvůj život jednodušším, mobil už totiž zdaleka není jediný kus elektroniky, který dnes musíš nabíjet. 

Doporučeno
Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) 14. ledna 2020 14:24

EU mohutně argumentuje i ekologií, staré nabíječky generují až 51 tun odpadu ročně. Takto bys doma mohl mít jednu a nová elektronika v krabici by už žádnou další neměla.

Domů
Sdílet
Diskuse