Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2020 12:51
Čas čtení 1:55
Tina Hamarova

Brexit party. Jak bude vypadat poslední den Velké Británie v Evropské unii?

NEWS BORIS JOHNSON
Uložit Uložené

Na sídle premiéra na Downing street budou svítit odpočítávací hodiny, vyjde i pamětní mince.

Britský premiér Boris Johnson ohlásil řadu akcí, kterými se Velká Británie rozloučí 31. ledna s Evropskou unií. Členství Británie v EU má po několika odkladech skončit přesně o 23. hodině londýnského času (to je půlnoc SEČ).

Aby na přesný odchod nikdo nezapomněl, Boris Johnson chce na budově svého sídla na Downing street 10 promítat velké odpočítávací hodiny.

Boris Johnson s partnerkou Carrie Symonds na schodoch pred premiérskym sídlom
Boris Johnson s partnerkou Carrie Symonds na schodoch pred premiérskym sídlom Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham

„31. leden je významným momentem v našich dějinách, kdy Spojené království opustí Evropskou unii a opět získá svou nezávislost. Vláda toho hodlá využít jako moment pro urovnání rozporů, znovusjednocení komunit a těšení se na zemi, kterou chceme vybudovat v průběhu nadcházejícího desetiletí,“ uvedla v prohlášení Johnsonova kancelář.

Mince museli roztavit

Světelná show rozzáří i další budovy ve vládní čtvrti Westminster. Parlamentní náměstí zahalí vlajky Spojeného království známé jako „Union Jack“. Vláda také nechala při této příležitosti vyrobit pamětní 50pencovou minci s heslem „Mír, prosperita a přátelství se všemi národy“. První várku pamětních mincí museli podle Independent roztavit ještě v říjnu, kdy se Brexit opakovaně odložil.

Vlajky Spojeného kráľovstva
Vlajky Spojeného kráľovstva Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Během dne pronese premiér slavnostní řeč národu a následně povede schůzi svého kabinetu na severu Anglie. Ministři na ní mají diskutovat o ekonomické podpoře pro místní města. Podle Financial Times chtějí také rozebírat rozvoj spolupráce napříč Spojeným královstvím. Ze Skotska totiž stále přicházejí hlasy na vznik samostatného státu, který by se znovu spojil s Evropskou unií.

Big Ben musí zvonit

Boris Johnson se musel smířit s kritikou veřejnosti za to, že chtěl na poslední chvíli vysbírat peníze na expresní opravu zvonice Big Ben. Právě gong z Big Benu otvíral a ukončoval významné události v historii Velké Británie, jako například konec druhé světové války či právě vstup Británie do Evropské unie.

Premiér 14. ledna v ranním vysílání BBC zmínil, že by byl rád, kdyby se do konce měsíce podařilo vysbírat půl milionu liber na opravu zvonice. „Ano, je to drahé, proto se bychom to rádi financovali z darů veřejnosti,“ řekl premiér ve vysílání.

Na opravu se vybralo už 220 000 liber, mluvčí premiéra však v pátek potvrdil, že Dolní sněmovna parlamentu tuto možnost odmítla. Rekonstrukce věže, ve které je Big Ben umístěn, by měla být dokončena až v roce 2021.

Big Ben je v rekonštrukcii od roku 2017
Big Ben je v rekonštrukcii od roku 2017 Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Na britský odchod je připraven už i Evropský parlament. Po oficiálním rozloučení plánuje sundat vlajku Spojeného království před svou budovou ve Štrasburku a zaslat ji do Domu Evropské historie.

Domů
Sdílet
Diskuse