Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2020 13:42
Čas čtení 0:43
Tina Hamarova

Nový čínský virus může ohrozit miliony lidí. Už má minimálně dvě oběti

NEWS ČÍNA
Uložit Uložené

Vědci říkají, že záhadný virus, který se rozšířil v Číně, může mít i větší mezinárodní důsledky.

Oficiálně bylo laboratorně potvrzeno téměř 50 lidí, kteří se nakazili novým záhadným virem. Ten napadá dýchací systém a může mít rozsah od běžného nachlazení až po sílu smrtelného onemocnění SARS (syndrom náhlého selhání dýchání). Britští experti však odhadují, že počet nakažených může být až 1 700. Existují už i dva smrtelné případy, které se staly ještě v prosinci ve východočínském městě Wuhan.

Mesto Wuhan leží na východe Číny
Mesto Wuhan leží na východe Číny Zdroj: Google maps

„Mám podstatě větší obavy, než jsem měl před týdnem,“ řekl pro BBC profesor Neil Ferguson. Dodává, že jakýkoliv virus, který může způsobit selhání dýchání, je varovný signál pro zdravotnické organizace po celém světě. První nakažené hlásí už i Japonsko a Thajsko.

Tři americká letiště se kvůli obavám ze šíření viru rozhodla blíže kontrolovat cestující z čínského Wuhanu. Stále totiž není jisté, zda se virus může přenášet z osoby na osobu vzduchem. „Vyšetřování tohoto nového typu viru stále pokračuje, budeme monitorovat situaci a přizpůsobovat jakákoli opatření, abychom ochránili veřejnost,“ řekl ABC News ředitel globální migrace a karantény v USA Martin Cetron.

Doporučeno
Exploze plynu v ruské laboratoři poškodila centrum se vzorky nebezpečných virů Exploze plynu v ruské laboratoři poškodila centrum se vzorky nebezpečných virů 17. září 2019 10:24
Domů
Sdílet
Diskuse