Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2020 8:25
Čas čtení 1:07
Adam Smeták

Ve Vejprtech hořel domov pro handicapované. Osm lidí zemřelo, třicet je zraněno (Aktualizováno)

NEWS
Uložit Uložené

Kvůli situaci byla vyhlášena mimořádná událost.

Ve Vejprtech na Chomutovsku v neděli v ranních hodinách hořel domov pro lidi se zdravotními potížemi. Na místě bylo 8 mrtvých a 30 zraněných. Informoval o tom Radiožurnál prostřednictvím ústecké záchranné služby. Na místě zasahovalo šest jednotek zdravotníků, z toho dvě přijely na pomoc z Německa. Původní informace o tom, že hořelo v domově důchodců se ukázaly být mylné. Nepřesná byla i zpráva o sedmi zasahujících jednotkách.

„Nebyl to domov důchodců, jde o domov se zvýšenou péčí, takzvané DOZP. Jde o mentálně postižené lidi,“ uvedla pro Deník N vedoucí domova Dukla se zvláštním režimem ve Vejprtech Lenka Moučková. První nahlášení požáru přišlo ve ve 4:49.

Doporučeno
Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) 8. ledna 2020 9:46

K situaci se vyjádřila již i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová: „Strašné. Dnešní obrovská tragédie v domově důchodců ve Vejprtech mě těžce zasáhla. Doufám že se hasičům a záchranářům v těžkých podmínkach podaří situaci co nejrychleji zvládnout a oběti nebudou přibývat. Upřímnou soustrast všem pozůstalým.“

Oheň je pod kontrolou a dále se nešíří. Na místo už míří generální ředitel HZS a podle ministra vnitra Jana Hamáčka se celá tragédie a její příčiny důkladně prošetří. „Chci všechny ujistit, že příčiny tragického požáru ve Vejprtech budou řádně vyšetřeny, na místo už odjel generální ředitel HZS genpor. Drahoslav Ryba,“ uvedl Hamáček na svém Twitteru.

Požár ve Vejprtech je druhou největší tragédií tohoto typu, která se odehrála na území České republiky. Nejhorší byl požár v Praze na podzim roku 2010, za který zaplatilo životem devět osob bez domova.

Zpět
Sdílet
Diskuse