Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2020 10:48
Čas čtení 0:59
Daniel Mikolášik

V Austrálii konečně prší, bouře ale místním dává zabrat. Řádí mohutné kroupy, povodně a velký písečný mrak

NEWS
Uložit Uložené

Záběry připomínají apokalyptické filmy.

Z extrému do extrému. Austrálie poslední týdny zápasila s mohutnými požáry, které sužovaly zemi, vyžádaly si desítky lidských životů a až miliardu mrtvých zvířat. Ve státech Victoria a Nový Jižní Wales to však vypadalo, že si konečně vydechnou, protože vznikající deště začaly postupně hasit oheň.

Doporučeno
Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) 8. ledna 2020 9:46

Jak informuje The Guardian, meteorologické úřady musely v této souvislosti vydat varování kvůli silnému větru, který řádí na různých místech a začal tvořit mohutné pískové mraky. Ve městě Dubbo byla bouřka se silnými nárazy větru o rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu.

Řada Australanů na sociálních sítích dokumentuje krizový stav, některé záběry dokonce připomínají apokalyptické filmy. Ve státě Nový Jižní Wales, ve kterém byl kvůli rozsáhlým požárům vyhlášen krizový stav, bouře zcela zatemnila oblohu.

Aktuálně bouřky sužují především státy Nový Jižní Wales, Victorie a Queensland. V některých částech země dokonce způsobily záplavy a padající kroupy mohutných rozměrů.

Meteoroložka Sarah Scully řekla pro The Guardian, že silné deště jsou „dvousečná zbraň“. „Silné deště a nárazové bouřky mohou způsobit bleskové povodně právě na spáleništi v Novém Jižním Walesu a Victorii. Hrozí i sesuvy půdy.“

Domů
Sdílet
Diskuse