Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2020 10:51
Čas čtení 1:19
Martin Mičuda

Ultra-luxusní Mulsanne a slavná 6,75litrová V8 končí. Bentley se s nimi loučí speciální edicí

Ultra-luxusní Mulsanne a slavná 6,75litrová V8 končí. Bentley se s nimi loučí speciální edicí
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.bentleymedia.com/en/newsitem/1049-bentley-celebrates-iconic-mulsanne-and-legendary-engine-with-unique-final-675-edition" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bentleymedia.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Vlajková loď značky odchází do důchodu.

Možná bys to ani neřekl, ale vlajková loď Bentley je na trhu již od roku 2010. Svět ji poprvé dokonce spatřil už v roce 2009. To je v automobilovém světě opravdu dlouhý čas na to, abychom se stále bavili o jedné generaci bez větších změn. Dobře si to uvědomuje i britská automobilka, která aktuálně vyrukovala se zprávou, že model Mulsanne pošle do důchodu.

To jinými slovy znamená, že přímý nástupce není v plánu. Štafetu vlajkové lodi tak převezme o něco menší Flying Spur, který jsme poznali před pár měsíci. Spolu s velkou ultra-luxusní limuzínou se loučíme i se, snad ještě slavnějším, 6,75litrovým osmiválcem.

das
Zdroj: www.bentleymedia.com

Je až neuvěřitelné, že Bentley dosud využívalo velký osmiválec, jehož historie sahá až do roku 1959. Právě tehdy totiž poprvé daný agregát použili v modelu S2. Osmiválcová jednotka (označovaná jako řada L), s většími či menšími změnami, figurovala v portfoliu automobilky prakticky dodnes. Jde tak o nejdéle vyráběný osmiválec svého druhu na světě.

Doporučeno
Jak se změnila auta za posledních 20 let? Získáš více výbavy, vyšší bezpečnost a více pohodlí Jak se změnila auta za posledních 20 let? Získáš více výbavy, vyšší bezpečnost a více pohodlí 6. ledna 2020 10:49

Nelze se proto divit, že finální edice odcházejícího modelu Mulsanne nese označení 6,75 Edition. Při této příležitosti došlo k dalším dodatečným úpravám, které si vyžádaly výměnu přibližně 300 dílů. Obrovská V8 tak dokáže nadále splňovat stále přísnější emisní normy. Agregát navíc mezitím ještě přibral na síle – v roce 2010 dvakrát přeplňovaný osmiválec nabízel 377 kW / 512 koní, nyní disponuje výkonem až 395 kW / 537 koní a 1 100 N.m.

das
Zdroj: www.bentleymedia.com

Mulsanne 6,75 Edition se pyšní i specifickým designem – exteriér zdobí černé detaily (maska, znak, ozdobné lišty i koncovky výfuku), zatímco celek stojí na dvoubarevných 21" discích. V interiéru dominuje jemná kůže, která je na výběr ve čtyřech odstínech – Imperial Blue, Beluga, Fireglow a Newmarket Tan. Kokpit zdobí ozdobné plakety edice, lesklé černé a stříbrné dekory. Limitovanou sérii umocňuje diodové osvětlení ve spodní části dveří, které po otevření promítá na zem logo.

Speciální edice, která uzavírá další významnou kapitolu značky Bentley a zároveň vzdává hold ikonickému osmiválci, který v současné podobě slaví 60. výročí, vznikne jen v 30 kusech. Výroba modelu Mulsanne bude ukončena na jaře roku 2020. Bentley dodává, že do roku 2023 bude každý ze současných modelů značky nabízet i v hybridní verzi.

Domů
Sdílet
Diskuse