Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2020 12:54
Čas čtení 0:42
Jakub Paulík

34 582 vražd: Mexiko v roce 2019 zaznamenalo nešťastný rekord. Zemi ničí drogové gangy

ZAJÍMAVOSTI MEXIKO
Uložit Uložené

Počet vražd meziročně stoupl o 2,5 %.

V Mexiku v roce 2019 za jeden den zavraždili zhruba 95 lidí. Vyplývá to z oficiálních dat úřadů, píše Al Jazeera. Za 34 582 vražd se podepsalo neutuchající násilí mezi drogovými kartely, s nimiž si neví místní státní aparát dlouhodobě rady. 

Prezident Obrador se sice snaží zavádět proti zločincům opatření, faktem ale je, že počet obětí vražd mezi lety 2018 až 2019 stoupl o 2,5 %, což je nejvíce v historii země od roku 1997, kdy se začaly vést záznamy. V roce 2018 bylo na území Mexika zavražděno 33 743 osob.

Doporučeno
Parta českých studentů se před lety vydala do Albánie. Už se nikdy nevrátili, zřejmě se stali oběťmi obchodu s orgány Parta českých studentů se před lety vydala do Albánie. Už se nikdy nevrátili, zřejmě se stali oběťmi obchodu s orgány 9. ledna 2020 15:34

S boji proti kartelům od roku 2006 kromě policie pomáhá také armáda. Od daného období v Mexiku zabili téměř 275 000 lidí (počet vražd spojovaných s kartely neupřesňují).

Podle všeho je pokles kriminality nadále v nedohlednu. Vláda proto minulý týden předložila další reformy orgánů činných v trestním řízení. Měly by usnadnit spolupráci s bezpečnostními složkami USA a povolit využívání soukromé komunikace jako důkazů. 

Obradorova vláda se dostala pod palbu kritiky v říjnu za propuštění syna odsouzeného narkobarona přezdívaného El Chapo. Toho dokázali z rukou ozbrojenců vyprostit členové kartelu. Mexický ministr tvrdil, že neměli dostatečnou palebnou sílu a museli uchránit lidské životy ve městě.

Doporučeno
Mexická policie zajala syna El Chapa, po přestřelce jej ale raději zase pustila Mexická policie zajala syna El Chapa, po přestřelce jej ale raději zase pustila 18. října 2019 18:05
Domů
Sdílet
Diskuse