Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2020 18:40
Čas čtení 2:42
Vojtěch Vanda

Česká pošta s celníky a protidrogovou centrálou rozkryla dvě pašerácké sítě z „darknetu“

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Jednalo se o dvě velké operace, v nichž se řešil prodej drog v kyberprostoru.

Česká pošta bojuje proti organizovanému zločinu. Společně s Národní protidrogovou centrálou a Celní správou spolupracovala v pátrání po drogových dealerech, kteří prodávali své zboží skrze skrytou část internetu „darknet“. Na tomto volném virtuálním trhu se povedlo českým zločincům minimálně ve dvou případech získat zajímavé jmění. Operace přiblížila tisková zpráva České pošty.

Doporučeno
Největší loupež na České poště nemá dodnes viníka. Trest za krádež 28,5 milionů korun tehdy odnesli její zaměstnanci Největší loupež na České poště nemá dodnes viníka. Trest za krádež 28,5 milionů korun tehdy odnesli její zaměstnanci 10. října 2019 17:52

„Jednalo se o dvě samostatné operace s podobným způsobem páchání, odrážející současný nárůst obchodování s tradičními drogami v kyberprostoru, které v mnoha ohledech významně zvyšuje jejich dostupnost. Látky jsou v tomto prostředí obchodovány jak v malých množstvích, která jsou určena koncovým uživatelům, tak v objemech v řádech kilogramů směřujících k další distribuci," začíná tisková zpráva, ve které je psáno, že akce zasáhly i území několika cizích států.

Česká pošta v akci. Spolu s celníky a protidrogovou centrálou rozkryla dvě pašerácké sítě z Darknetu
Zdroj: Policie ČR

Operace AIRBUS

První operace nesla název „AIRBUS". Během ní zadrželi policisté pětičlennou skupinu osob, která skrze síť TOR, známou také jako Darknet, distribuovala z České republiky návykové látky. Jednalo se o osoby ve věku od 25 do 28 let, které měly práci rozdělenou. Dva z nich se starali o samotnou nabídku a zprostředkování obchodů, což byli hlavní pachatelé. Zbytek skupiny se soustředil na koncové doručování zboží zákazníkům.

„(Skupina) nabízela k prodeji různé druhy drog, zejména pak tablety extáze, kokain, ketamin a MDMA. Tyto látky byly do České republiky pašovány zejména z území Belgie a Nizozemí prostřednictvím soukromých kurýrních společností. Následně byly dále distribuovány nejen v České republice, ale například i v USA, Austrálii nebo Rusku," stojí ve zprávě. K odesílání zásilek často využívali právě Českou poštu. 

Česká pošta v akci. Spolu s celníky a protidrogovou centrálou rozkryla dvě pašerácké sítě z Darknetu
Zdroj: Policie ČR

K této skutečnosti se vyjádřil i generální ředitel České pošty Roman Knap. „Česká pošta ručí za přepravu zásilek. Za jejich obsah odpovídají odesilatelé. To neznamená, že jsme otevřený distribuční drogový kanál pro Českou republiku. Ostatně poštovní podmínky jasně vymezují, co se smí a nesmí posílat. Nekontrolujeme obsah dopisů a balíků, staráme se o jejich doručení,“ konstatoval.

Doporučeno
Tři cizinci propašovali do Prahy 142 kilogramů katy jedlé. Jeden policii stále uniká Tři cizinci propašovali do Prahy 142 kilogramů katy jedlé. Jeden policii stále uniká 11. listopadu 2019 16:58

Skupina mladých dealerů drog na síti vstupovala pod pseudonymem theczechairlines už od roku 2015. Působili na několika virtuálních tržištích, kde se dalo platit Bitcoiny nebo takzvanými altcoiny – jakými jsou Litecoin, Ethereum nebo Monero. Ke komunikaci skupina využívala šifrovaných komunikátorů.

Česká pošta v akci. Spolu s celníky a protidrogovou centrálou rozkryla dvě pašerácké sítě z Darknetu
Zdroj: Policie ČR

Policie kvůli zadržení této skupiny provedla celkem devět domovních prohlídek či prohlídek budov jiného charakteru, během nichž zajistila celou zásobu drog. „Během finální realizace případu bylo zajištěno cca 6 kilogramů omamných látek, převážně tablet extáze různých barev a tvarů, dále MDMA, ketamin a kokain.  K tomu byla zajištěna finanční hotovost v podobě 2,3 bitcoinů a cca 300.000,- Kč v hotovosti," je sečteno v prohlášení.

Organizátorům trestné činnosti tak hrozí trestné stíhání pro zločin nedovolené výroby či jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí osm až dvanáct let za mřížemi.

Doporučeno
Na pultu bůček, pod pultem pervitin. V pražském řeznictví vařili drogy, pomůcky schovávali do regálu Na pultu bůček, pod pultem pervitin. V pražském řeznictví vařili drogy, pomůcky schovávali do regálu 15. ledna 2020 19:20

Operace KOMP

Druhý případ, na kterém spolupracovala i Česká pošta, měl co do činění s pachatelem, který byl na rozdíl od první skupiny v trestné činnosti zběhlejší, tudíž i lépe připraveným a hůře vysledovatelným. Třiatřicetiletý Čech přistupoval ke své práci sofistikovaněji, skrýval své bydliště, měnil sklady, a skoro nepoužíval telefon. Princip distribuce látek byl podobný jako v prvním případě s tím rozdílem, že se zaměřoval na „prémiové zboží". 

„Obviněný nabízel k prodeji různé druhy drog, zejména pak tablety extáze, kokain, amfetamin, nebo MDMA a sušinu rostliny konopí s vysokým obsahem THC, kdy vše byl schopen dodat ve velkém množství a kvalitě", komentovala jeho způsob podnikání tisková zpráva. Cílovými destinacemi zboží byli znovu lidé z celého světa, konkrétně pak Austrálie, USA, země Skandinávie, Evropské země nebo Ruská federace. Odkud pachatel drogy získával, není jasné.

Česká pošta v akci. Spolu s celníky a protidrogovou centrálou rozkryla dvě pašerácké sítě z Darknetu
Zdroj: Policie ČR

Muž, který vystupoval s přezdívkami Bushplanet nebo DonkeyKong, tak zase doplatil na to, že se spoléhal na doručovací služby České pošty. Některé balíky, za které si nechal vyplácet peníze v Bitcoinech, Litecoinech nebo Moneru, se totiž podařilo prověřit. „Podařilo se prokázat a zajistit odeslání zásilek, které obsahovaly celkem: 5.886,71 gramů MDMA, 99,7 gramů kokainu, 79,49 g sušeného rostlinného materiálu s obsahem THC, 1.107 kusů tablet extáze s vysokým obsahem látky MDMA a 150,47 gramů amfetaminu," zní konečný součet.

Při třech prohlídkách se zase podařilo objevit přes 3 kilogramy MDMA a 0,2 kilogramů sušené marihuany. Muž, který je nyní už ve vazební věznici, tak čelí stejnému obvinění jako skupina z prvního případu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu osm až dvanáct let ve vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse